Open Monumentendag 10 september Grijpskerk

25-08-2016 15:06:07 door Luijken, Hugo

Iconen in de witte kerk in Grijpskerk

Open Monumentendag in Grijpskerk, op zaterdag 10 september 2016 , met als thema “iconen en symbolen”, concentreert zich dit jaar in de PKN-kerk aan het Kerkplein.

De kerk is vanaf 09.00 uur open. Om 10.00 uur en om 13.30 uur treedt Geert Zijlstra op met muziek en verhalen. Om 10.45 uur en 14.15 uur geeft de Stichting Kluften en Waarden een PowerPoint presentatie met toelichting over de symboliek in de kerk , op de oude grafzerken en op de begraafplaats van Visvliet en Grijpskerk.

Bliktrekker in de kerk zijn de iconen van de Bulgaarse schilder Tzvetan Hristov. In West-Europa worden iconen gezien als kunst, maar voor de Oostelijke Orthodoxe kerk hebben ze een diepe religieuze betekenis. Ze worden met natuurlijke materialen op houten panelen geschilderd. De heiligen worden afgebeeld volgens de oude traditie en de voorschriften uit de oude boeken. Om 11.30 uur en om 15.00 geeft mevr. Nadja Kootstra uitleg over de geëxposeerde iconen. De iconen zijn nog tot en met 25 september op zaterdagen en zondagen te bekijken van 14.00 uur tot 17.00 uur.

In een ander monument, de molen De Kievit , is de Stichting Grijpskerk Gezellig actief met pannenkoeken en kniepertjes van ambachtelijk gemalen mail, en lekkere jams. En natuurlijk leidt molenaar Oege Lesman u rond door de uit 1899 stammende molen.

Recente nieuwsberichten

23 september 2018