CBS de Borgstee schaakkampioen

02-02-2012 19:08:34 door inGrijpskerk.nl

Woensdagmiddag 1 februari werd het gemeentelijk schaakkampioenschap voor basisschoolteams van de gemeente Zuidhorn gehouden. Dit jaar telde alweer de 15e editie van dit populaire toernooi. Vooraf werd er op de deelnemende scholen al fanatiek geoefend, werden er selectiewedstrijden gehouden en een school ging zelfs zo ver om een externe trainer te vragen voor enkele bijlessen in slimme zetten en het  voorkomen van het zo dodelijke “herdersmat”. Desondanks kwam het dit jaar weer vaak voor. Opmerkelijk was wel dat een aantal kinderen kans zag om een variant hiervan met zwart uit te voeren.

In totaal traden 18 teams aan voor dit kampioenschap met in totaal zo’n 78 spelers waaronder ook heel veel meisjes. Door verschillende oorzaken, o.a. de fusies in het onderwijs, neemt het aantal deelnemende scholen ieder jaar bijna af. Dit jaar waren er maar 6 scholen vertegenwoordigd!

Vooraf schatten de teams hun kansen in en zagen zichzelf of andere teams als favoriet. Maar voordat de prijzen uitgedeeld kunnen worden moet er natuurlijk eerst gespeeld worden en kan iedereen proberen de favorieten pootje te lichten. Na een klein openingswoord door de jeugdleider van schaakclub Het Schaakkwartier uit Grijpskerk konden de spelers aan de bak. Met veel enthousiasme werden de stukken gehanteerd en binnen de kortste keren nam het geluidsniveau in de zaal toe door vreugdekreten of uitingen van teleurstelling.

Al in de 2e ronde liep de grote favoriet, Borgstee 1, tegen een gevoelige nederlaag aan tegen de schoolkameraden van de Borgstee 2. Hierdoor moesten zij in de achtervolging en konden zich geen enkel foutje meer permitteren en in tussen hopen op een foutje van het 2e team. Misschien dat ze een steek zouden laten vallen tegen een ander sterk team, bv. Windroos 1? Aan het eind van de middag, welke overigens gesmeerd verliep onder de ervaren leiding van de 4 wedstrijdleiders, bleek dat de Borgstee 2 nog steeds ongeslagen was en met de hoogste eer en natuurlijk de wisselbeker aan de haal ging. Dat ze de terechte winnaar waren onderstrepen de cijfers. Vier maximale overwinningen 4-0 en twee overwinningen met 3-1. Met veel gejuich, zeer sportief ook door de spelers van de andere Borgstee teams, werd de hoofdprijs  in ontvangst genomen. Met het vooruitzicht dat ze de komende maand, samen met de teams Borgstee 1 en Windroos 1 en 2, deel mogen nemen aan het kampioenschap van de provincie Groningen togen de kinderen naar huis.

De volgende spelers haalden een 100 % score:
Bas Haaksema, Jarne Sikkens en Stefan Poelma (allen van de Borgstee);

De organisatie kon terugzien op een geslaagd toernooi en nam zich voor om komend jaar op herhaling te gaan voor de volgende editie. Met deze toezegging kunnen de scholen alvast hun trainingsprogramma vaststellen.

(eindstand)

Recente nieuwsberichten