Kunstenaar van der Dong met De Schedelmeting op Keti-Koti festival

29-06-2018 23:44:20 door Kuperus, Klaas

Nieuw project waarschuwt tegen opduiken Frenologie

Johan van der Dong uit Grijpskerk  vestigde in Sneek met zijn Art Performance De Schedelmeting (Frenologie) de aandacht op dit fenomeen waar in de loop der eeuwen veel mensen slachtoffer van werden.

Op basis van metingen werden mensen als asociaal of crimineel aangemerkt.

Van der Dong ziet deze “wetenschap’ zo nu en dan weer opduiken in de huidige tijd en wil met dit project daarvoor waarschuwen. Zo kwam hij als programmaonderdeel bij een evenementenbureau het Schedelmeten tegen. Misschien ludiek bedoelt maar volstrekt onzinnig. Er is tenslotte maar één ras en dat is het menselijk ras zo zegt hij.

“Het is een dode wetenschap en dat moeten we vooral zo houden”

Op 1 juli wordt vanaf 9.30 in de Nieuwe Kerk het Keti-Koti festival gehouden waar de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Ook hier zal van der Dong zijn Art Performance houden.

De Grijpskerker wil tevens met zijn performance duidelijk maken dat er zoveel informatie op ons af komt dat je het zo nu en dan moet filteren zonder overvol te raken. Een gevaar van de grote hoeveelheid informatie is dat degene die het niet bij kunnen houden achterop raken in de samenleving.

Bron: https://www.welkominzuidhorn.nl/actueel/actueel-zuidhorn/grijpskerker-kunstenaar-van-der-dong-met-de-schedelmeting-op-keti-koti-fest

daar is ook een filmpje te zien.

Recente nieuwsberichten

19 november 2018