ZVV Grijpskerk/Bakkerij Jager beslist topper in eerste helft

27-11-2012 09:11:36 door inGrijpskerk.nl

Maandag 26 november traden de maanschappen uit Grijpskerk, onder de bezielende leiding van coach W. Douma aan in de Bokkediek. De tegenstander van de avond heeft als thuishaven de Friese hoofdstad en kunnen we op de ranglijst terug vinden op een derde stek. Er kon dus met recht gesproken worden over een heuse topper. Dit wetende begon Grijpskerk uitermate scherp aan de warming-up. Jan-Jacob Posthumus demonstreerde zijn scherpte door vanaf de kantine-zijde de bal door het basketbalnetje te schieten (zonder de ring te raken overigens). Het schijnt dat deze prestatie ook over de grote plas niet onopgemerkt is gebleven, volgende week worden er dan ook scouts van de NBA verwacht in de Bokkediek.

Het was ook deze Jan-Jacob Posthumus die ZVV Grijpskerk in de eerste helft bij de hand nam. Al in de eerste minuut wist hij Grijpskerk op een 1-0 voorsprong te brengen. Erik Santema maakte zich (zonder al te veel moeite) breed, wist de tegenstander van de bal te houden, legde handig af en stelde Jan-Jacob in staat om doeltreffend af te drukken. Ook de 2-0 kwam van de voet van Jan-Jacob. Goed druk zetten op de helft van Leeuwarden leidde in de vierde minuut al tot de 2-0.

Twee minuten daarna lag de bal alweer in het netje. Ditmaal echter aan de zijde van Grijpskerk. Een dubieus gegeven penalty werd feilloos benut, keeper ’t Hoen was kansloos op de inzet: 2-1.

Dat er sprake was van een levendige beginfase, waarin er veel gebeurde, kwam tot uiting in de tiende minuut. Johan van Straaten kreeg het aan de stok met zijn directe tegenstander. De scheidsrechter reageerde onverbiddelijk en stuurde beide kemphanen met een gele kaart naar het strafbankje. Nauwelijks bekomen van alle sensatie kon het publiek zich alweer opmaken voor de vijfde aftrap van de avond. Jan-Jacob vond Jasper Ludema, en laatstgenoemde maakte zijn naam als goaltjesdief waar: 3-1.

Daarna brak een periode aan waarin Leeuwarden enkele malen gevaarlijk voor keeper ’t Hoen opdook. Tweemaal toe bracht de paal redding, en mocht Grijpskerk zich gelukkig prijzen dat Leeuwarden niet terug in de wedstrijd kwam.

Gelukkig liet de thuisploeg zich hierdoor niet van de wijs brengen, want in de 18de minuut kon Sietse de 4-1 aantekenen. Ondanks dat Johan van Straaten door drie tegenstanders werd lastig gevallen wist hij op prachtige wijze Sietse alleen voor de goal te zetten. Sietse liet, als ware militair, zien dat hij over killersinstinct beschikt en liet de Leeuwarder goalie kansloos.

Vlak voor rust leek Grijpskerk de wedstrijd op slot te gooien. Bert Reitsema was de afmaker, wederom Posthumus de aangever: 5-1.

Alhoewel de wedstrijd daarmee beslist zou moeten zijn gaf Grijpskerk de tegenstander daarna alle gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. Er volgde een uitermate slordige tweede helft waarin veel balverlies werd geleden. Leeuwarden wist dan ook terug te komen tot 5-3. Tot tweemaal toe strafte Leeuwarden dom uitverdedigen van Grijpskerk af. Voor Leeuwarden het teken om alle registers open te trekken. De keeper werd gewisseld voor een veldspeler. Dat je als keeper wel een shirt aan moet hebben en niet topless mee mag spelen was de Friese tegenstander waarschijnlijk ontgaan. Dit leverde Grijpskerk een indirecte vrije schop op. Sietse legde af op Jasper en deze pegelde de bal onhoudbaar achter de (inmiddels met shirt aan) gelegenheidskeeper. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 6-3. Aan een goede eerste helft werd geen vervolg gegeven, sterker nog: slecht omschakelen en zwak dekken had Grijpskerk zo maar de das om kunnen doen, gelukkig bleef Grijpskerk het ditmaal bespaard. Hierdoor blijft Grijpskerk nog steeds ongeslagen aan kop in de eerste klasse.

Recente nieuwsberichten

24 februari 2018