Nog geen duidelijkheid over CO2 opslag in de regio

In de Provinciale Staten van Groningen is een motie aangenomen waarin de provincie duidelijk de mogelijkheid open laat tot ondergrondse opslag van CO2 in de buurt van zowel Sebaldeburen als Boerakker.

De aangenomen motie voorziet in opslag onder strenge voorwaarden, waaronder voldoende draagvlak onder de bevolking en vrijwaring van de bouw van een kerncentrale in de provincie.

Protest

Uit diverse hoeken klinkt echter fel protest. Zo heeft de gemeenteraad van Marum het plan naar de prullenbak verwezen vanwege "een gebrek aan draagvlak bij de bevolking" (bron). Ook bevolking van zowel Sebaldeburen als Boerakker (bron) staat kritisch tegenover het voorstel.

Onder meer zijn de bewoners zeer kritisch over eventuele onzekerheid over veiligheidsrisico's. Volgens hoogleraar Rien Herber is er echter geen gevaar. Hij stelt dat er al miljoenen jaren gas in de grond heeft gezeten, zonder enkele lekkage (bron).

Binnen de gemeenteraad van Zuidhorn is ook protest. Een motie van GroenLinks, waarin de raad zich uitspreekt tegen ondergrondse CO2 opslag, is unaniem aangenomen (bron).

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk