Belangrijke overwinning VV Grijpskerk 1 op Buitenpost

Grijpskerk heeft de eerste overwinning van het seizoen behaald door in Buitenpost met 3 – 1 te winnen van de plaatselijke trots. Daarmee staat de teller na drie wedstrijden op drie punten, ter vergelijking, vorig seizoen werd in wedstrijd zes pas het eerste punt binnengehaald. Grijpskerk moest het in deze wedstrijd doen zonder de geblesseerden René Tillema, Peter Janse en Wiebe Loonstra. Mede daardoor moest de multifunctionele Chris Sikkema de linksachter positie innemen. Laurens Bloem was hersteld van een enkelblessure en kon weer starten.

Het begin van de wedstrijd was rommelig en onrustig. Beide ploegen waren een keer dreigend uit een hoekschop, maar daar bleef het ook bij. Het eerste echte gevaar kwam van Buitenpost, met dank aan Grijpskerk. Op de rand van het strafschopgebied van Buitenpost werd onnodig balverlies geleden en Buitenpost schakelde snel om, Durk Rense Pilat schoot royaal voorlangs. De eerste de beste goede aanval was van Grijpskerk en het was gelijk raak. Marcel Tillema speelde zich handig vrij aan de rechterkant, zijn voorzet werd door Bernard Steenbergen via de vochtige grasmat achter doelman Kobus gekopt, 0 – 1 in de 14e minuut. Lieuwe Boonstra liep tegen een terechte gele kaart aan na een flinke sliding richting Pieter Henstra. Het doelpunt had Grijpskerk toch het nodige vertrouwen gegeven en de bezoekers hadden de wedstrijd onder controle. Er werd door middel van goed positiespel rustig op balbezit gespeeld en waar het kon werd de diepte gezocht. Lieuwe Boonstra was goed weggelopen bij zijn tegenstander, zijn voorzet werd door Jeen Wobbes langs de blunderende keeper Kobus gewerkt, 0 – 2 in de 26e minuut. De thuisclub liep achter de feiten aan, het middenveld was in handen van Grijpskerk en de veelvuldig gehanteerde lange bal kwam niet aan. Buitenpost werd alleen gevaarlijk uit een vrije trap vanaf de middenlijn die door Stephan Douma niet goed werd beoordeeld, gelukkig voor de bezoekers stuiterde de bal naast het doel. In de slotfase van de eerste helft zag Marcel Tillema zijn te zachte inzet eenvoudig gestopt door Kobus. De eerste echte goede aanval van Buitenpost werd meteen beloond. Ruben Boekhout, tot die tijd volledig aan banden gelegd door het duo Boonstra en Eeuwema, zette met een mooie pass Durk Rense Pilat vrij voor Stephan Douma en met deze kans wist hij wel raad, 1 – 2 in de 43e minuut. Na een vrije trap van Laurens Bloem, goed weggebokst door Kobus en een goede kans voor Boekhout, gered door Stephan Douma, werd de kleedkamers opgezocht. Een matige eerste helft, Grijpskerk de baas in het veld, technisch beter, beter positiespel. Buitenpost matig, speelde niet dwingend genoeg, leunend naar achteren, loerend op de fouten van de tegenstander.

Na de bespiegelingen in de rust was het duidelijk: Buitenpost moest wat doen om de achterstand weg te werken en het publiek iets te laten zien. Stel daar tegenover het slappe begin van Grijpskerk, ondanks luidde aanmoedigingen van trainer Luitzen Nijboer, en het was logisch dat Buitenpost beter in de wedstrijd kwam. Johan Wiersma kwam uitstekend mee op, gaf een prima voorzet die door Durk Rense Pilat naast werd geschoten. Grijpskerk kwam niet verder dan een vrije trap van Laurens Bloem die hoog over vloog. Het was een fase waarin het goede voetbal ver te zoeken was, onrustig, veel balverlies aan beide kanten. Toch kreeg Buitenpost twee kansen. Durk Rense Pilat kopte een bal recht in de handen van Douma, Dorjan Berisha leverde zijn eerste en enige schotje af, een makkie voor Stephan Douma. Opvallend, Berisha, toch een belangrijke angel in de aanval van Buitenpost, werd de hele wedstrijd slecht bediend door zijn medespelers, alleen aanspeelbaar en dus ongevaarlijk in de hoeken van het veld en was volledig in de tang bij Jan Jacob Posthumus en Laurens Bloem. Aan beide kanten werd er, soms noodzakelijk, gewisseld. Grijpskerk invaller Jan Martijn Huitema gaf zijn visitekaartje af door na een mooie actie net over te knallen. Inmiddels waren de laatste tien minuten aangebroken. Buitenpost bleef te veel de lange bal spelen, niet handig, daar ontstond geen gevaar uit. Wanneer de thuisploeg wel ging voetballen werd het meteen dreigend, met name via de rechterkant. De goed ingevallen Alex van der Veen zette uitstekend voor, Ruben Boekhout miste in kansrijke positie. Even later ontsnapte Grijpskerk opnieuw, andermaal Pilat, deze keer voorlangs. Buitenpost gaf steeds meer ruimte weg, Grijpskerk profiteerde in eerste instantie niet, tot de 85e minuut. Lieuwe Boonstra werd geen strobreed in de weg gelegd, of Buitenpost onderschatte zijn linkerbeen. Met links haalde de aanvoerder uit en de bal verdween in de bovenhoek, andermaal een wereldgoal na de prachtige uithaal tegen Gronitas. Door deze 1 – 3 was de wedstrijd gespeeld, geroutineerd speelde Grijpskerk de wedstrijd uit, de eerste overwinning was binnen.

Het was van beide kanten geen beste wedstrijd, waarbij de thuisclub zich met name een zwakke eerste helft mag aanrekenen. Over het vertoonde spel van Grijpskerk was trainer Luitzen Nijboer nog lang niet tevreden, uiteraard wel over de drie punten.

Opstelling vv Grijpskerk:
Stephan Douma, Marc Boonstra, Laurens Bloem, Jan Jacob Posthumus, Chris Sikkema, Lieuwe Boonstra, Cedric Eeuwema, Marcel Tillema, Edwin van der Molen (79. Eric Laurens), Jeen Wobbes, Bernard Steenbergen (66. Jan Martijn Huitema).