HZVV te sterk voor VV Grijpskerk

Aan het weer lag het niet: op een zonovergoten de Enk moest Grijpskerk het opnemen tegen HZVV. De jonge scheidsrechter Schaper uit Dokkum kreeg het in een sportieve wedstrijd niet erg moeilijk.

De eerste twee competitiewed­strijden van dit seizoen was HZVV sterk: HZVV-PKC 4–1 en LTC-HZVV 1–3. Vorige week speelde HZVV in de derde competitieronde gelijk tegen Viboa (2–2). Voor HZVV was het een teleurstellende wedstrijd. De Hoogeveense ploeg leek gemakkelijk op een overwinning af te stevenen, maar raakte door persoonlijke fouten zelfs achterop. In blessuretijd wist Jo Huiskes het ene puntje nog nipt veilig te stellen. Maurice Mulderij was de man van de match.

Grijpskerk wist vorige week uit tegen Buitenpost de eerste winst van dit seizoen te noteren (1–3).

Beide ploegen zijn geen onbekenden van elkaar. In seizoen 2009–2010 troffen ze elkaar in de competitie. De uitslagen: 2–1 verlies voor Grijpskerk uit bij HZVV en in Grijpskerk werd het een gelijkspel (2–2).

Grijpskerk kampte met enkele blessures. Trainer Luitzen Nijboer kon niet beschikken over zijn vaste verdegigers René Tillema, Wiebe Loonstra en vleugelspeler Peter Janse.

Dat was direct in het eerste deel van de wedstrijd te merken. De thuisploeg kwam behoorlijk onder druk. De achterhoede maakte niet echt een doortastende indruk. Desondanks wist Grijpskerk zich de eerste 20 minuten van de eerste helft te handhaven. Met enkele mooie passes van Marcel Tillema en Lieuwe Boonstra werd de Grijpskerker voorhoede af en toe aan het werk gezet. Jeen Wobbes werkte daarin hard met Jan Martijn Huitema en Edwin van der Molen verdienstelijk in de buurt. Maar via de schaarse uitbraken wist Grijpskerk niet gevaarlijk te worden.

Na deze periode ging het mis. Er was gedurende een minuut of vijf verwarring door het ontbreken van een duidelijke taakverdeling in de Grijpskerker defensie. HZVV kon daarom kinderlijk eenvoudig binnen twee minuten toeslaan. In de 24e minuut schoot Marco Hartman raak voor HZVV en twee minuten later deed zijn ploeggenoot Roy Jurgens dat.

Het duurde tot de 40e minuut dat Grijpskerk zich hervond en iets noemenswaardig kon terugdoen: er waren in deze periode enkele niet al te moeilijke schoten van Jeen Wobbes op het doel van HZVV.

Na de rust was de licht geblessseerde Marcel Tillema vervangen door de A-junior Eric Lourens. Grijpskerk maakt een wat sterkere indruk. In de 47e minuut kwam Chris Sikkema -die de gehele wedstrijd een goede indruk maakte- maar een klein beetje tekort na een fraaie actie door de verdediging van HZVV. Hoewel Grijpskerk een beetje begon aan te dringen en met schoten van Jeen Wobbes, Lourens Bloem en enkele corners het wel probeerde, bleven de gasten verzorgd en foutloos spelen. Sterker nog: Pim de Jonge bracht na goed werk van Arjen Kleine in de 70e minuut HZVV op de duidelijke 0–3 voorsprong. Enige ogenblikken later bracht haar achterhoede Grijpskerk nog behoorlijk in de problemen met een terugspeelbal die keeper Stephan Douma onregelmentair in de handen moest nemen. De vrije trap van HZVV leverde overigens niets op.

Uit een rommelige situatie voor het doel van HZVV wist good old Bernard Steenbergen, die in de loop van de tweede helft voor Jan Martijn Huitema in de ploeg was gekomen, de eer van Grijpskerk te redden. Even leek de achterhode van HZVV in het laatste deel van de wedstrijd wat zenuwachtig te worden, maar de tijd was te kort voor de gastheren om te beproeven of er meer in zat.

Het commentaar na afloop van de wedstrijd van HZVV-trainer Andre Blom was duidelijk: “Ik kan tevreden zijn. Na het misstapje tegen Viboa vorige week hebben we de draad weer te pakken. We hebben wel nog steeds wat momenten van zwakte. Dat heeft ook te maken met blessures waar we mee kampen. Gezien de aard van de blessures heb ik de indruk dat die veroorzaakt worden door de wisselingen van ondergrond. Thuis trainen en spelen we op kunstgras en bij de meeste tegenstanders op gewoon gras. Ik ben blij met de twee doelpunten die in de eerste helft vlak na elkaar vielen. Of we op kampioenskoers liggen? Lastig om dat van je zelf te zeggen. Maar we hebben nu een betere ploeg dan vorige jaar. Dat verplicht je om wat te laten zien. De man of the match? Van ons zeker aanvoerder Arjan Kleine: hij speelde goed en legde ook de basis voor het derde doelpunt.”

De analyse van Grijpskerk-trainer Luitzen Nijboer: “HZVV voetbalde gemakkelijk. Tegen zo'n goede ploeg kun je je geen fouten veroorloven zoals wij binnen twee minuten maakten in de eerste helft. In de tweede helft heeft Grijpskerk meer strijd laten zien. En wij komen stootkracht voorin tekort. Het lichtpunt is dat wij tegen zo'n kampioenskandidaat niet weggespeeld zijn. Ik zie een stijgende lijn bij ons en ben daarom niet pessimistisch. Wij moeten onze punten niet tegen zo'n ploeg pakken. Onze man of the match? Ik denk Edwin van der Molen. En aan de kant van HZVV zeker aanvoerder Arjan Kleine.”