Politie waarschuwt voor inbraken in bedrijfswagens

Het Westerkwartier wordt de afgelopen maanden geplaagd door een serie (tientallen) bedrijfsauto-inbraken. Er werd onder meer in afgesloten bedrijfsauto’s in de plaatsen Niekerk, Oldehove, Zuidhorn, Aduard, Leek en Zevenhuizen in bedrijfsauto’s ingebroken. De daders hebben het gemunt op bedrijfsauto’s met waardevol gereedschap. Vooral kleine zelfstandigen zijn de dupe geworden van deze inbraken. De schade is vaak fors, omdat verzekeringsmaatschappijen de schade vaak niet uitkeren.

Aanhouding

Het crimeteam in Leek wist na onderzoek op dinsdag 11 oktober j.l. een 27-jarige man uit Litouwen in Utrecht aan te houden. De verdachte reed in een bestelauto met een grote partij gereedschappen. Het aangetroffen gereedschap bleek afkomstig van een inbraak uit een bestelauto in Niekerk. Tegen de Litouwer wordt proces-verbaal op. Uit onderzoek is gebleken dat in het hele land sprake is van dergelijke inbraken en dat deze dadergroep daarom landelijk actief is. Het onderzoek naar de dadergroep is nog in volle gang.

Inspanningen van politie

Naar aanleiding van de diefstallen houdt de politie extra toezicht en blijft de politie actief op zoek naar eventuele andere verdachten. Dat heeft nog niet geresulteerd in aanhoudingen.

Preventie en tips

  • De politie neemt de aanpak van dit soort inbraken zeer serieus;
  • De schade van dergelijke inbraken is groot;
  • De politie adviseert eigenaren van bestelauto’s waardevolle (grotere gereedschappen) en koffers met gereedschap uit hun voertuigen te halen en in de bedrijfsruimte of woning te leggen;
  • Men moet er in ieder geval voor zorgen dat waardevolle spullen niet zichtbaar zijn;
  • De politie adviseert burgers goederen te graveren of alle serienummers te registreren. Dit helpt enorm bij de opsporing van de gestolen spullen;
  • In sommige gevallen gebeurt na een eerste inbraak in een bedrijfsauto een tweede inbraak, omdat de gedupeerden dan nieuw gereedschap aangeschaft. De dader(s) komen dus soms terug voor een tweede (nieuwe) inbraak in een bedrijfsauto;
  • De politie vraagt burgers extra alert te zijn op verdachte personen en/of voertuigen. Vooral op bestelauto’s met buitenlandse kentekens wordt de aandacht gevestigd;
  • Bij verdachte omstandigheden mogen burgers altijd bellen met het alarmnummer 112.
  • Kijk uit en wees alert

Er zijn sterke vermoedens dat personen die het op bedrijfswagens hebben voorzien rondrijden om zich te oriënteren. De politie vraagt dan ook om altijd alert te zijn en verdachte situaties door te geven. Dat kan via 0900-8844 (lokaal tarief). Bij heterdaadsituaties kan gebeld worden met 1-1-2. Leg bij verdachte situaties altijd zoveel mogelijk gegevens vast. Denk daarbij aan merk, type en kleur van een voertuig, kenteken, aantal personen en een omschrijving, rijrichting en gedragingen. 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk