Grijpskerk verliest van Drenthina

Zure en dure nederlaag tegen Drenthina

Grijpskerk heeft een mooie serie van twee overwinningen op rij geen vervolg kunnen geven. Thuis werd tegen Drenthina met 1 – 3 verloren, na een 0 – 1 ruststand.

De wedstrijd was precies twaalf seconden oud en het eerste record was al binnen, Cedric Eeuwema kreeg een terechte gele kaart. Ook Drenthina kwam fel uit de startblokken en meteen was het eerste gevaar voor het doel van Stephan Douma een feit, Sunno Deker schoot net naast. Grijpskerk zag een schotje van Peter Janse net naast gaan en Jeen Wobbes knalde met links via de lat over. Het eerste kwartier was nog niet voorbij en de bezoekers kwamen op voorsprong, gezien de energie die zij in de beginfase in de wedstrijd stopten niet eens onverdiend. De meeste duels werden gewonnen door de gasten, die ook vaker de tweede bal wisten te veroveren. Grijpskerk kon zich de goal van Stefan Holties (0 – 1 in de 14eminuut) wel aanrekenen, onachtzaamheid en slecht wegwerken in de verdediging waren de oorzaak, misschien wel kenmerkend voor het slappe begin.

Grijpskerk had blijkbaar in de gaten dat het uit een ander vaatje moest tappen en trok de wedstrijd steeds maar naar zich toe, koren op de molen van Drenthina dat zichzelf erg graag bedient van de counter. Ondanks een aantal mooie combinaties kwam Grijpskerk in de eerste helft te weinig gevaarlijk voor de goal. Jeen Wobbes schoot voorlangs, Laurens Bloem zag twee vrije trappen in de muur stranden, Peter Janse kwam niet verder dan het zijnet, Marcel Tillema schoot een vrije trap recht in de handen van Drenthina keeper Michiel Sanders die met schone kleren de kleedkamer op kon zoeken. Aan de andere kant wist Drenthina ook weinig te creëren, alleen Tom Brinks was een keer gevaarlijk, Stephan Douma liet zich in de korte hoek niet verrassen. De aansluitende hoekschop leverde wel een hilarisch moment op. Jeen Wobbes raakte de bal volledig verkeerd en schoot via de lat van zijn eigen doel over. Ook een prestatie en record, in één helft beide latten raken. Dat er voetballend weinig viel te beleven en genieten lijkt me duidelijk.

De tweede helft was amper begonnen of Tom Brinks had de 0 -2 op de schoen, zijn schot ging voorlangs. Grijpskerk moest komen en deed dat ook. Veel druk naar voren, een aantal hoekschoppen en vrije trappen, wel dreiging maar geen echte kansen, alleen Marcel Tillema dwong keeper Sanders tot een redding. Het spelbeeld veranderde niet, Grijpskerk het meeste balbezit, op de helft van Drenthina dat bleef loeren. Na bijna een uur spelen de eerste wissels, Edwin van der Molen voor Peter Janse, even later Jan Martijn Huitema voor Cedric Eeuwema. In de 69eminuut een cruciaal moment én beslissing in de wedstrijd. Jeen Wobbes werd duidelijk onderuit gehaald binnen het strafschopgebied, scheidsrechter van Waveren stond goed gepositioneerd, een raadsel waarom hij de bal niet op de stip legde. Even later deed hij dat wel aan de andere kant. Een onschuldige handsbal van René Tillema, Jonne de Boer wist met dat buitenkansje wel raad en scoorde koelbloedig 0 – 2. Het wedstrijdbeeld stond daarmee volledig op de kop en Grijpskerk zette met nog een kleine twintig minuten te spelen flink aan. Marcel Tillema zette met een slimme vrije trap Jeen Wobbes vrij voor keeper Sanders die knap redding bracht. In de 79eminuut was het wel raak. Dezelfde spelers vonden elkaar, Jeen Wobbes kopte prima raak, 1 – 2. Het zat er zeker nog wel in voor de thuisploeg, die steeds opportunistischer ging spelen. Uit een hoekschop kopt Bernard Steenbergen net over, na een mooie aanval kwam Jeen Wobbes niet verder dan een moeizaam rollertje. Van Drenthina was in de tweede helft erg weinig te zien, toch kon de ploeg in de slotfase profiteren van de door Grijpskerk, dat uit alle macht aanviel, geboden ruimte. In de 90eminuut leverde dat een rode kaart op voor Grijpskerk doelman Stephan Douma, met een aantal belangrijke wedstrijden op komst een hele zure rode kaart. Erik ’t Hoen zat gelukkig op de bank en bewees meteen zijn talent door een vrije trap prachtig onder uit de hoek te pakken. Op het schot van Tom Brinks, na uiteraard een scherpe counter, was hij kansloos, 1 – 3 in de 94eminuut. In de laatste minuut kreeg Jeen Wobbes een strafschop, blijkbaar had scheidsrechter van Waveren iets goed te maken. Deze hoefde hij echt niet te geven, die in de 69eminuut wel. Jeen Wobbes ging tegen de bekende voetbalwet in, nam de penalty zelf en miste. Kon er ook nog wel eens bij in deze vreemde wedstrijd, waarin je telkens het gevoel had dat Grijpskerk de betere ploeg was, maar het zeer effectieve Drenthina er gluiperig met de punten vandoor ging. De thuisploeg mag zich een aantal slordige momenten aanrekenen, speelde veel op de helft van Drenthina, had verreweg het meeste balbezit, maar over de gehele wedstrijd was ook zeker de passing aan de matige kant waardoor er aanvallend te weinig werd afgedwongen. Volgende week uit naar PKC, lekker met de bus.

Opstelling vv Grijpskerk:

Stephan Douma, Marc Boonstra (90. Erik ’t Hoen), Laurens Bloem, Jan Jacob Posthumus, René Tillema, Marcel Tillema, Peter Janse((59. Edwin van der Molen), Cedric Eeuwema (66. Jan Martijn Huitema), Chris Sikkema, Bernard Steenbergen, Jeen Wobbes