Volleybal: Dames Grijpskerk winnen met ruime cijfers in streekderby

Heren 1 wint mooie topper tegen Voklubol pas in vijfde set.

Grijpskerk – Afgelopen zaterdag speelden de teams van VC Grijpskerk Sport Je Fit, twee keer een streekderby tegen Voklubol in een afgeladen sporthal “De Bokkediek”. De dames beten de spits af, met als inzet de tweede plaats op de ranglijst. Enigszins gespannen begon Grijpskerk de wedstrijd getuige enkele simpele servicefouten in de eerste set, maar al vrij vlot bleek dat de noeste trainingsarbeid in aanloop van de wedstrijd zijn vruchten afwierp. Gericht serverend, werd de pass bij Voklubol ontregeld en werd de goede midaanval van de gasten uit de wedstrijd gehouden. De aanval echter liep niet soepel en daarom bleef de eerste set tot het einde spannend. Met een beetje geluk werd met 26-24 gewonnen. De spits was afgebeten met goed resultaat en het vertrouwen van de dames nam toe. In de volgende sets bleek dat onder meer uit steeds meer servicedruk en de aanval die op gang kwam. Met 25-21 werd de tweede set verdient gewonnen. De derde set lieten dames zien het spelletje helemaal te beheersen. Naast de servicedruk, wist de spelverdeelster alle aanvalsters heerlijk te laten scoren en werd het blok van Voklubol volledig weggespeeld. Het blok van Grijpskerk daarin tegen stond goed en de ene na de andere aanval werd gepakt, (25-11). De vierde set startte Voklubol door concentratiefouten van Grijpskerk met een voorsprong van 5 punten. Toen echter hervonden de dames zich en trokken ze de set gedecideerd naar zich toe. De kopjes aan de andere kant van het ging omlaag en met 25-17 werd Voklubol ontgoocheld, zonder punten, naar huis gestuurd. Toen later ook nog bleek dat de nummer 1 met 4-0 had verloren, was het weekend dubbel geslaagd!

De heren (eerste op de ranglijst) begonnen hun wedstrijd tegen Voklubol (nummer twee) met twee pupillen van de week  (Ellen Baarda en Susanne Oostenbrink), die de bal beter over het net kregen dan de aanvallers van Grijpskerk in de eerste twee sets. Het zegt genoeg over de eerste twee sets, waarin een aantal spelers van Grijpskerk blijkbaar veel last had van zenuwen. Moeizaam was het begin van de wedstrijd in ieder geval. De servicedruk was te laag en Voklubol kreeg gelegenheid om goed aan te vallen. Daarnaast was de verdediging van Grijpskerk veelvuldig te laat. Aan het net was eenvoudig af te lezen waar werd aangevallen en stond het blok van de gasten paraat. Met weinig verschil gingen de sets naar de gasten (23-25; 26-28). Gelukkig ging Grijpskerk toen het niveau benaderen wat van een nummer één verwacht mag worden. De service legde de druk bij de gasten en de rallypass werd vele malen beter doordat Sasha Wiersma de pass steeds beter ging brengen. Aan het net werd gevarieerd aangevallen, waarbij Emiel Wagenaar over mid niet te stoppen was. Werd de derde set met 25-20 gewonnen, in de twee volgende sets verloor Voklubol de hoop op een verrassing in deze wedstrijd. Grijpskerk speelde steeds gemakkelijker, het blok stond steeds beter en de variatie in de aanval maakte dat de gasten geen echt blok meer wisten te zetten. Met 25-11 en 15-10 werden de laatste sets gewonnen en nam Grijpskerk uiteindelijk weer een puntje afstand van de nummer twee.

Dames twee wist in de wedstrijd tegen Peize een 0-2 setstand om te buigen in 3-2 winst. Werd de eerste set met 18-25 verloren en leek Peize de betere ploeg, in de tweede set werd zichtbaar dat dames 2 beter in het spel kwam, alhoewel de set stand 22-25 werd. De drie volgende set liet Grijpskerk duidelijk zien het betere spel te hebben en met 25-19; 25-19 en 15-12 werd verdient gewonnen.

Programma deze week:

31 januari: Groningen:           Menhir – Dames 2