GroenLinks wil duidelijkheid over bijstandsbeleid gemeente

GroenLinks zet vraagtekens bij de informatie van de gemeente Zuidhorn aan inwoners met een bijstandsuitkering. GroenLinks vindt dat de gemeente duidelijker stelling moet nemen tegen de bezuinigingen van de regering op de bijstand. Ook moet de gemeente zorgen voor vergroening, bestrijding van eenzaamheid en versterking van het vrijwilligerswerk. Daarover heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college van B&W.

GroenLinks-raadslid Henk Bakker hierover: "Op de gemeentepagina in het Westerkwartier (8 februari 2012) en de eigen website neemt het college van CDA, CU en PvdA de bezuinigingen van de regering op de bijstand volledig voor zijn rekening, want de gemeente zegt dat de regering door de crisis gedwongen is om op de bijstand te bezuinigen. Maar er zijn ook andere keuzes mogelijk die veel socialer zijn. Daarom zou ons college de keuzes van het kabinet niet voor zijn verantwoording moeten willen nemen.

Ook is het college onduidelijk over het invullen van de tegenprestatie die verwacht wordt van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen. In de nieuwe wetgeving wil de regering dat alle mensen met een bijstandsuitkering daarvoor iets terug doen voor de samenleving in de vorm van bv. vrijwilligerswerk. De gemeente stelt dat deze tegenprestatie verplicht is, maar ook studeert zij nog op de vraag of hieraan invulling moet worden gegeven.

GroenLinks vindt het vragen van een tegenprestatie voor een uitkering redelijk als deze zinnig is voor de persoon, helpt bij het vinden van nieuw betaald werk en nuttig is voor de samenleving. Dit kan best en er zijn in onze gemeente ook al goede voorbeelden van. Wij willen dat de gemeente maatwerk biedt, dus goed kijkt naar de mogelijkheden en beperkingen van ieder mens. Daarnaast willen wij dat de gemeente in de afspraken met de mensen, aandacht besteed aan vergroening, aan bestrijding van eenzaamheid en aan versterking van het vrijwilligerswerk bij sportverenigingen. Zo kunnen de gemeente en mensen met een bijstandsuitkering belangrijk bijdragen aan een schoner milieu en een menselijke en sportieve samenleving."

Meer informatie op de website van GroenLinks Zuidhorn.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk