Kranslegging door 2 kleinkinderen van politie Boonstra

Ook dit jaar was er weer veel belangstelling voor de Nationale herdenking op 4 mei. Nog steeds komen er ieder jaar mensen vanuit het hele land naar Grijpskerk om bij deze plechtigheid aanwezig te zijn. Dit jaar stond het thema "Vrijheid wereldwijd – Vrijheid geef je door" centraal.

De PKN Kerk aan de Nicolaas Grijpstraat was goed gevuld. Jan Riemersma opende de herdenkingen, waarna er door leerlingen van Lauwerscollege gedichten werden gelezen. De Chr. muziekvereninging Excelsior bracht passende muziek ten gehore. Wethouder Jan Oomkes hield namens de gemeente een toespraak en centraal stond dat nog steeds in de hele wereld militairen, maar ook vrijwilligers, worden ingezet in vredesmissies.

Een indrukwekkend moment is nog steeds het lezen van de namen die op het monument staan, waarbij via beamerpresentatie iedere naam een gezicht krijgt. Aansluitend was er de stille tocht naar het Monument op de begraafplaats.

Daar werd een krans gelegd namens de gemeente door Dirk Boonstra Jzn en Ans Staal-Buist. Namens het Lauwerscollege werd een krans gelegd door Alice Licher en Romy Veenstra. Één van de basisschoolleerlingen wilde graag de bloemen leggen op het graf van Dirk Boonstra, “omdat dat een heel beroemde man was”. Het werd hem toegestaan.

Aanwezig waren ongeveer 250 personen.

Dirk Boonstra (foto uit 1938).

Lees ook:

NIOD: Held van de maand augustus: Dirk Boonstra