Oudere bijna dupe van babbeltruc

Onbekenden hebben vrijdag geprobeerd een oudere inwoonster van Grijpskerk op te lichten. De vrouw werd aangesproken door drie personen. Ze vroegen haar de weg en probeerden vervolgens op een slinkse manier sieraden buit te maken. De Grijpskerkse was alert waardoor de babbeltruc niet lukte.

De politie heeft de afgelopen twee dagen meer van dit soort meldingen gekregen. Waar de poging in Grijpskerk mislukte, lukte het wel in ondermeer Roden, Hoogezand, Garrelsweer, Groningen en Leeuwarden.

De oplichters werken op de volgende manier: Ze rijden in een auto richting een oudere man of vrouw en vragen de weg. Vaak is dat naar een ziekenhuis of dokter. Als dank voor de uitleg willen ze de oudere een kettinkje om de pols of hals doen. Door het vingervlugge handelen, nemen ze echter een ketting of horloge af van het slachtoffer. Daarna gaan ze er vandoor. In de meeste gevallen gaat het om een blauwe of grijze auto, met wit kenteken. De personen spreken meestal in gebrekkig Engels.

Bij soortgelijke waarnemingen vraagt de politie om direct te bellen met 112.