Gezondheidstraining voor chauffeurs bij Sport je Fit

Vrachtwagenchauffeurs staan over het algemeen niet bekend om hun gezonde levensstijl en hun topconditie. Maar als het aan een aantal Groningse ondernemers ligt, komt daar verandering in. Zij hebben gezamenlijk een gezondheidstraining voor chauffeurs ontwikkeld. Daarmee wordt de verkeersveiligheid vergroot, het ziekteverzuim verlaagd en chauffeursblessures aan rug en knieën worden verminderd.

Een fitte chauffeur is beter voor de verkeersveiligheid, want die reageert sneller en kan zich beter concentreren. Bovendien kost een zieke chauffeur een werkgever al snel €150,- per dag aan loon, plus het loon van zijn vervanger, en daar komt vaak nog een verlies van kwaliteit bovenop. Steeds meer transportbedrijven erkennen het belang van fysiek fitte werknemers. Ook Hilda Bolhuis van HOC Training & Opleiding merkt dat. Zij kreeg van transporteur OWG Oosterhof de vraag of ze gezondheidstrainingen geeft aan chauffeurs. Hilda vertelt: “De overheid verplicht transportbedrijven om hun chauffeurs jaarlijks te laten bijscholen. Daarbij zoekt een werkgever naar trainingen waar het bedrijf zelf in gelooft en waar de organisatie baat bij heeft.” In overleg met Fré Oosterhof, de eigenaar van transportbedrijf OWG Oosterhof, heeft Hilda een training ontwikkeld die chauffeurs bewust maakt van hun levensstijl. Ze krijgen daarbij handvaten aangereikt om hun levensstijl te veranderen. “Belangrijk daarbij is dat het chauffeurs weinig extra moeite mag kosten en dat een andere levensstijl ook in te passen is in hun werk. Bij het ontwikkelen van de training hebben we daarom hulp gevraagd aan nog een derde ondernemer: Marcel Tillema”, vertelt Hilda.

Unieke samenwerking

Marcel is sportschoolhouder van SportJeFit in Grijpskerk en is gespecialiseerd in het maken van sportschema’s voor mensen met een rugblessure. “Door het vele zitten en het in en uit de vrachtwagen springen, hebben veel chauffeurs last van hun rug of knieën. Met de goede oefeningen en de juiste begeleiding maak je de spieren om de blessure heen sterker en kunnen klachten afnemen”, vertelt Marcel. “Hoewel we de klachten grotendeels kunnen verhelpen, is voorkomen beter dan genezen. Als chauffeurs zich bewuster worden van hun levensstijl, dan wijzigen ze hun leefpatroon voordat ze klachten krijgen. En daarom juich ik het idee van Hilda en Fré ook zo toe.” Hilda beaamt dat de samenwerking uniek te noemen is: “Voor zover ik weet, is dit de eerste keer dat een opleider, een transporteur en een sportspecialist samen een gezondheidscursus ontwikkelen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de inspanningen en de expertises op ieders vakgebied terug te vinden zijn in de cursus.”

De gezondheidstraining

Een cursusdag begint voor chauffeurs met het meten van de BMI (body mass index) en het herstellend vermogen na een fysieke inspanning. “Vaak blijkt uit de test dat mensen minder fit zijn dan ze denken. Geschrokken mensen luisteren beter naar tips en trucs om zichzelf gezonder te maken”, vertelt Marcel. “Ook laten we tijdens de cursus zien dat een gezonde leefstijl ook voor een vrachtwagenchauffeur helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je kan bijvoorbeeld ’s avonds je boterhammen smeren of gewoon de tijd nemen om rustig te ontbijten. Ook zijn er chauffeurs die hun sportschoenen in hun truck hebben liggen en in de pauze gaan hardlopen. Een stukje wandelen is echter ook al een mooi begin, of desnoods fietsen. Als de fiets tenminste ergens op de vrachtwagen past. Het kost niks extra, alleen een beetje inzet”, gaat Marcel enthousiast verder. “Bewegen is leuk en dat willen we in het laatste deel van de cursusdag laten zien. We laten chauffeurs op een ontspannen manier sporten, in een groepje waarmee ’t klikt en met oefeningen die aansluiten op hun niveau.”

Kijk voor meer informatie over Sport je Fit op hun website.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk