Politie start ‘donkere dagen’-offensief om inbraken te voorkomen

Met de intrede van de herfst worden de dagen korter. Vanaf eind oktober is het aan het eind van de middag al donker. De ervaring leert dat vanaf dat moment het aantal inbraken in insluipingen toeneemt. Om die trend te keren start de politie in het noordwesten van de provincie Groningen een ‘donkere dagen’-offensief.

Toename inbraken

In het gebied van de gemeenten Leek, Grootegast, Marum, Zuidhorn, De Marne, Winsum, Bedum, Ten Boer, Eemsmond, Loppersum, Appingedam en Delfzijl nam het aantal inbraken en insluipingen in 2011 toe ten opzichte van 2010. De buit bestond in veel gevallen uit sieraden, geld en laptops. Uit een inventarisatie blijkt dat in veel gevallen een inbraak voorkomen had kunnen worden door relatief simpele maatregelen.

Niet correct afgesloten

Uit een analyse van de inbraken komt naar voren dat regelmatig waardevolle goederen in het zicht lagen. Ook blijkt dat een deel van de insluipingen mogelijk was doordat ramen of deuren niet (correct) waren afgesloten. De komende periode gaan politiemensen, samen met diverse partners als Veiligheidszorg Noord, daarom zelf actief op zoek naar woningen die niet correct zijn afgesloten.

Witte voetjes

Tijdens de bezoekactie, neemt men zogenaamde witte voetjes mee die door de ramen en deuren kunnen worden gegooid als blijkt dat deze niet zijn afgesloten. De witte voetjes –een flyer in de vorm van een voetafdruk- staat symbool voor de voetafdruk van een inbreker. Als blijkt dat woningen niet goed zijn afgesloten, krijgt men naast het witte voetje ook preventieadviezen.

Tijdstippen

Uit de aangiftes van inbraken en insluipingen die de afgelopen hebben plaatsgevonden, komen soms interessante constateringen. Zo blijkt een deel van de inbraken te hebben plaatsgevonden tussen het eind van de middag en begin van de avond. Veel inwoners van onze provincie eten standaard rond dat tijdstip. Als er in een woning rond die tijd geen licht brand, wijst dat vaak op de afwezigheid van de bewoners. Een dief kan op dat moment zijn slag slaan. Bij afwezigheid rond dit moment van de dag is het wijs om verlichting met een tijdschakelaar in te stellen.

Enkele andere tips:

– Maak gebruik van goed hang- en sluitwerk
– Sluit ramen ook op de bovenverdieping
– Zorg voor goede buitenverlichting
– Probeer hagen dusdanig te snoeien dat buurtgenoten de woning in de gaten kunnen houden

Startsein

Donderdag 18 oktober wordt in Leek, Marum en Grootegast het startsein gegeven voor de actie. De burgemeesters van die gemeenten zijn ondermeer de controleurs op die avond. 29 oktober vindt een soortgelijke actie plaats in Zuidhorn. Op 31 oktober start de actie in Delfzijl in Appingedam. Ook in andere plaatsen in het noordwesten van Groningen gaan politiemensen de wijken in voor soortgelijke controles.  

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk