Truckers uitleggen wat een mandarijn is

(Door Carlien Bootsma van het Dagblad van het Noorden)

Vrachtwagenchauffeur Bert Zuur (57) uit Marum laat een broodje bal in wegrestaurant In de Klaver in Niebert zich goed smaken. Hij snijdt zijn gehaktbal in stukjes en verdeelt ze over zijn witte boterhammen. De levensstijl van een gemiddelde vrachtwagenchauffeur kan beter, geeft hij toe.

Lange dagen achter het stuur, onregelmatige werktijden en de reguliere vette hap maken een gezonde levensstijl er niet gemakkelijker op. Goed eten en bewegen blijken moeilijk in het dagelijks leven van een vrachtwagenchauffeur in te passen.

Daar wilde Fré Oosterhof van transportbedrijf OWG samen met Marcel Tillema van sportschool Sport je Fit verandering in brengen. Met het doel om truckers gezonder te laten leven voor ogen staken de ondernemers uit Grijpskerk de koppen bij elkaar.

Oosterhof: "Het is van groot belang dat mijn truckers fit zijn. Een te zware chauffeur is minder soepel en kan de wagen niet gemakkelijk op of af." Er is volgens de transportondernemer nog een groot voordeel. Een gezonde trucker is namelijk alerter op de weg en rijdt beter. Door de training kan ook ziekteverzuim worden teruggebracht. Werknemers van Oosterhof volgden de training als eerste in de sportschool.

Vrachtwagenchauffeurs worden door de overheid verplicht zich regelmatig bij te scholen. De punten die ze krijgen voor hun trainingen worden bijgehouden op een persoonlijk puntenrijbewijs. De gezondheidstraining kunnen chauffeurs gebruiken om aan die verplichting te voldoen.

Trucker Douwe Broersma (51), werkzaam bij OWG, deed zaterdag mee aan de training bij Sport je Fit. Het was een dag die veel stof tot nadenken gaf, vond hij zelf. Tijdens de training kwam Broersma er achter dat zijn bloeddruk te hoog was. "Ik ben meteen naar de dokter gegaan om me APK te laten keuren."

Bert Zuur vond het 'best gezellig', zo met de collega's bij elkaar. De vetgehaltes werden gemeten om te achterhalen hoe de mannen ervoor stonden. Zuur verteld over een van de sportieve collega's die nog een vrij hoog vetgehalte bleek te hebben. "Hij sport het meest van ons allemaal, ik plaag hem nu een beetje met de naam vetpropje."

De training bestaat uit een deel theorie. Sportschoolhouder Tillema: "Belangrijk is dat het de chauffeur weinig moeite kost om de gezondere levensstijl in te passen in zijn drukke werk. Je kunt bijvoorbeeld zijn brood 's avonds al smeren, en daardoor 's ochtends rustig kunnen ontbijten."

Dat viel op tijdens de training eerder deze week. Tillema: "Veel mannen hadden niet ontbeten. Dat is juist zo belangrijk. Hun motor moet ergens op lopen." Ook gaf de sportschoolhouder uitleg over gezonde voeding. Hij hoefde niet te rekenen op veel fruitliefhebbers: "Ik moest ze zo'n beetje uitleggen wat een mandarijn was."

Tillema en Oosterhof boden hun nieuwe gezondheidstraining aan Hilda Bolhuis van HOC Training & Opleiding aan. Zij nam de training op in het pakket voor truckers. Het concept slaat volgens de sportschoolhouder nu ook bij andere transportbedrijven aan.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk