Voorlichting wijzigingen betaalverkeer voor vrijwilligersorganisaties

Voorlichting impact wijzigingen betaalverkeer voor vrijwilligersorganisaties

 

Vanaf 1 februari 2014 is SEPA (Single Euro Payments Area) of te wel de  Europese  gezamenlijke betaalmarkt een feit. Vanaf deze datum zal iedereen in Nederland gebruikmaken van Europese betaalproducten en -standaarden. Dat geldt voor zowel bedrijven, consumenten, maar ook voor vrijwilligersorganisaties.

 

Wat houdt SEPA in?

 

In het eurogebied wordt betaald  met euro's, zowel contant als giraal via de betaalrekening. Contant kan overal in het eurogebied betaald worden, maar giraal worden er nu nog betaalmiddelen gebruikt die alleen in het eigen land gangbaar zijn. Dat verandert! Straks gebruikt iedereen in het eurogebied een  rekeningnummer IBAN voor  zowel binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen. Ook de bankpassen zullen een groot Europees bereik  krijgen. Voor consumenten, bedrijven en organisaties van de eurolanden zijn er over een paar jaar geen verschillen meer tussen betalen in eigen land en naar de andere eurolanden. De nationale betaalproducten maken plaats voor de Europese.
 

Wat gaat er veranderen?

 

Uw huidige rekeningnummer wordt door uw bank omgezet naar een IBAN rekeningnummer. Tot 1 februari 2014 is er een overgangsperiode en is het mogelijk om zowel het huidige rekeningnummer als het IBAN nummer te gebruiken. Na deze datum kunt u alleen nog maar het IBAN nummer gebruiken voor betalingen.

 

Wat zijn de gevolgen?

 

De impact is groter dan menigeen denkt. Zo zullen alle huidige standaarden voor overboekingen en incasso’s plaatsmaken voor nieuwe varianten. Verder zullen de rekeningnummers van alle debiteuren, crediteuren, medewerkers en donateurs veranderen en komen er nieuwe formaten voor het aanleveren van betalingen aan de bank.

 

NOV, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk, organiseert een voorlichtingsbijeenkomst op 29 januari 2013 in Utrecht zodat u kunt inspelen op de Europese gezamenlijke betalingsmarkt. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Introductie SEPA en IBAN en de gevolgen voor alle organisaties
  • Wat gaat er veranderen en welke aanpassingen zijn vereist?
  • Het tijdpad en hoe daarmee om te gaan
  • De voorbereiding: wat moet u doen?
  • Hoe pakt u dit aan? Praktische tips en oplossingen 

 

Voor wie?

 

De bijeenkomst is voor penningmeesters en medewerkers van financiële administraties en voor medewerkers van vrijwilligerscentrales die hun achterban willen informeren

 

Aanmelden

 

U kunt zich voor de bijeenkomst tot  21 januari aanmelden via dit aanmeldformulier: http://www.yled.nl/nov.nl/sepa/nl

 

 

Meer informatie?

 

Neem contact op met Els Berman, bereikbaar via e.berman@nov.nl

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk