De Borgstee schaakkampioen

Zestien jaar geleden startte organiseerde schaakclub Grijpskerk voor de eerste keer een gemeentelijk scholenkampioenschap in basisschool “de Regenboog”. Het eerste jaar op bescheiden schaal met een paar teams en enkele individuele deelnemers. Sindsdien is het toernooi uitgegroeid naar een jaarlijkse happening met een groot aantal deelnemers. De school is al jaren te klein, zodat de organisatie is uitgeweken naar een grotere zaal van de Gasthorn in Zuidhorn. Vanaf het eerste toernooi bleek gastheer “de Regenboog” (of “de Borgstee” zoals de school inmiddels heet) een van de favorieten voor de titel en ging al tien keer met de titel aan de haal.

Dit jaar deden ze mee met drie teams, maar waren in veler ogen niet direct favoriet. Het viertal van het eerste team is namelijk geen lid van de schaakclub. Door de kenners word dit namelijk als een pre gezien om hoge ogen te gooien in het toernooi omdat er naast het schaken op school meer ervaring wordt opgedaan tijdens de wekelijkse trainingen en partijen. Het genoemde viertal trok zich daar echter niets van aan en startte sterk met twee klinkende overwinningen met maximale score. Hierna een lastige wedstrijd tegen de Windroos 1. De 1e bord speler Niek tem Have was handig genoeg om op juiste moment remise aan te bieden voor het veilig stellen van de overwinning. Na het morsen van 1 bordpunt tegen het 2e team van de Borgstee volgden weer 2 sterke overwinningen. Hiermee werd de titel van vorig jaar geprolongeerd en werd een serie van 5 opeenvolgende titels neergezet. (lees verder)