Filmavond over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

In november 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland na inlijving bij Frankrijk zijn onafhankelijkheid herkreeg. Nederland maakte daarmee, na een eerste begin vanaf 1798, een nieuwe start als eenheidsstaat. De terugkeer van de Prins van Oranje in november 1813 leidde uiteindelijk op basis van een nieuwe Grondwet tot zijn inhuldiging als Koning Willem I te Brussel in september 1815.

Dat was nog lang geen democratie. In de twee eeuwen daarna kregen het democratisch bestel en de rechtsstaat de vorm die ze nu hebben. Nederland was wel meteen een Europese schepping. De Europese mogendheden herstelden de Nederlandse onafhankelijkheid en de positie van het Koninkrijk der Nederlanden in Europa en daarbuiten. Die positie werd in 1815, na de slag bij Waterloo, door het Weens Congres opnieuw vastgesteld.
In die tweehonderd jaar is veel bereikt. Alleszins reden om in 2011 een Nationaal Comité in te stellen om feestelijke en bijzondere bijeenkomsten te organiseren waarbij de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van onze democratie  centraal staan.
Op 30 november 2013 start de viering in Scheveningen en Den Haag.

Aan de vooravond van de viering organiseert de Stichting "Het verleden doen herleven" op vrijdag 29 november een doorlopende filmavond in de kerkzaal van de kerk aan de Nicolaas Grijpstraat te Grijpskerk.

Vertoond zullen worden.:

Een documentaire over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.
Bevrijdingsfeesten in Grijpskerk in de jaren 1990-1995
Unieke beelden van de oude Waardweg 1994
Een dorpsfilm van 1968 met veel toenmalige schooljeugd die nu op een leeftijd zijn tussen 50 en 60 jaar

De aanvang is 19:30 uur  en de toegang is gratis.

Stichting "Het verleden doen herleven"

Anneke Vink-Hoogstra
Bindert Helder