“Het geheim van het gemeentehuis”

Klaas-Wybo van der Hoek, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Zuidhorn, heeft over zijn ervaringen in de gemeenteraad van
Zuidhorn een boek geschreven. Het heeft als titel: “Het geheim van het Gemeentehuis”.

Klaas-Wybo van der Hoek heeft het boek gemaakt als eerbetoon aan de kiezers en zijn (oud-)fractiegenoten. Hij heeft het boek gepresenteerd in Boekhandel Drukkerij Hoekstra in zijn dorp Grijpskerk. Het eerste exemplaar van “Het geheim van het Gemeentehuis” heeft Klaas-Wybo van der Hoek aangeboden aan de huidige en oud-raadsleden van GroenLinks in Zuidhorn.

Dit nieuwe boek “Het geheim van het Gemeentehuis” is een opvolger van “Het spook van het Provinciehuis”. Het kinderboekje “Het spook” schreef Klaas-Wybo van der Hoek, toen hij afscheid nam van de provinciale staten van Groningen. Het nieuwe boek “Het geheim” gaat over de gemeentepolitiek. Het is een eerbetoon en dank aan kiezers. En het is een hernieuwde zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom je je met de samenleving, ook met de politiek bezig zou moeten houden. Al is het maar een klein beetje.

Klaas en Thijs zijn in het verhaal volwassen geworden en doen net als in “Het spook” weer mee. Zij praten mee in zeven verzonnen gesprekken. Zij wisselen van gedachten met een ik-figuur als vader. De weerslag van de zeven fictieve gesprekken staat in hoofdstukken tussen de andere hoofdstukken. In deze andere hoofdstukken zijn enkele niet verzonnen bijdragen opgenomen uit de dagelijkse praktijk van de gemeentepolitiek. In enkele hoofdstukken zijn bewerkingen opgenomen van algemene beschouwingen in de gemeenteraad. Ze geven commentaar op en oordelen over de voorstellen van het dagelijkse bestuur van de gemeente, het college van burgemeester en
wethouders (B&W). Ook is er een initiatiefvoorstel, opiniestuk en een drietal toespraken opgenomen.

bron: