Nieuw schansrecord bij fierljeppen in Grijpskerk

De laatste spectaculaire klassementswedstrijd in de Friesche Poort Competitie van de Friesche Ljeppers Bond zijn zaterdag in Grijpskerk gehouden. Er was een felle strijd om de bovenste plaats in de topklasse.

In Grijpskerk werden vrijdag en zaterdag voor veel publiek de laatste competitieronden van de Friesche Ljeppers Bond gehouden. Weer was er een nieuw schansrecord en werden er persoonlijke records verbeterd. In de topklasse maakte Thewis Hobma uit Harlingen in de eerste ronde een sprong van 19,87 meter. Oane Galama uit Wiuwert kwam in de tweede serie sprongen tot precies dezelfde afstand, maar in zijn laatste wedstrijdsprong pakte hij het een persoonlijk record van 21,16 meter de volle winst. Daarmee nam hij het Grijpskerker schansrecord uit 2013 van 21.00 meter over van Burgumer Bart Helmholt.

In de dames topklasse viel de beslissing eveneens in de derde ronde. Klaske Nauta uit IJlst won de wedstrijd met 14,79 meter. Zowel Nauta als Galama werden naast dagkampioen klassementswinnaars. Bij de junioren greep Age Hulder uit Burgum in de tweede ronde de winst met 18,26 meter. Minder spanning was er bij de jongens, waar Jan Nauta uit IJlst vanaf zijn eerste sprong van 17,69 meter de toon zette. In de finaleronde om het dagkampioenschap wist alleen Age Hulder zijn afstand te verbeteren. Hulder en Nauta werden ook klassementswinnaar.

Prijzen

Burgemeester Bert Swart van de gemeente Zuidhorn, die de hele wedstrijd aanwezig was, sprak de kampioenen toe. Hij liet op originele wijze de Ello Sterenborg Bokaal uitreiken aan de dagkampioenen. De klassementswinnaars 2014 werden in het zandbed gehuldigd door de heer Tuinier van het Friesche Poort College uit Leeuwarden, hoofdsponsor van de Friesche Ljeppers Bond. Ze ontvingen een schilderij van een fierljepaccommodatie en een bos bloemen.

In de 2e klas wedstrijd waren er nog drie persoonlijke records. Simone van der Hoek uit Aduard wist een 3e prijs in de wacht te slepen, verder vielen de Grijpskerkers deze keer niet in de prijzen. Op 22 augustus komt de Grijpskerker jeugd nog in actie om 18.30 uur. De strijd om het Nederlands kampioenschap wordt op 23 augustus gehouden in It Heidenskip. Het jeugd­NK vindt op 6 september plaats in Zegveld.

Bron: Westerkwartier.