Expositie gemeente Grijpskerk met feestelijk tintje

De gemeente Zuidhorn telt alleen al 123 rijksmonumenten. Voeg daarbij de gemeentelijke monumenten en het mag duidelijk zijn dat deze cultuurschat nooit op één dag is te bekijken.

Het is mede daarom dat er op 13 september, tijdens Open Monumentendag wordt gekozen voor het openstellen van een beperkt aantal. In Grijpskerk zullen die dag korenmolen De Kievit, voormalig gemeentehuis ‘Crawfurd’s Corner’ en Kluften en Waarden, hun deuren voor het publiek openen.

Aangezien er aan de Open Monumentendag van 2014 het thema ‘op reis’ is gekoppeld, hebben de drie Grijpskerker deelnemers ervoor gezorgd dat er tussen de locaties kan worden gereisd. Bij Crawfurd’s Corner bent u van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Er is die dag een gratis pendelbusje waarvan de eerste om 11.00 uur vanaf het voormalig gemeentehuis zal vertrekken.

Verhalen

Het voormalig gemeentehuis van Grijpskerk staat deze dag niet alleen in de belangstelling als eindpunt van een reis in de vorm van Bed & Breakfast, maar opent tevens haar deuren om stil te staan bij het feit dat het pand meer dan 100 jaar geleden in gebruik is genomen. Om hier feestelijk bij stil te staan is er ondermeer een beamer presentatie, worden er creatieve stempel souvenirs gemaakt en kan publiek snuffelen tussen de oude en nieuwe spulletjes, authentieke Westerkwartierse verhalen verteld door Geert Zijlstra. En dit alles onder het genot van dranken & vers gemaakte lekkernijen en door Monique Bijstra verzorgde live muziek.

Voor iedereen, maar voor Grijpskerker bruidsparen in het bijzonder, is er de mogelijkheid om zich voor het eerst of nogmaals te laten vastleggen op de gevoelige plaat door Marijke Koetsier. Op de foto ziet staan Sieta & Theun de Wit, zij hebben elkaar op 30 juni 1989 elkaar het ja-woord gegeven. In de hal is een ‘eregalerij’ met onder andere foto’s van bruidsparen die hier in de echt zijn verbonden. Jolanda & Hans Palsma-Crawfurd zijn nog steeds opzoek naar bruidsfoto’s van bruidsparen die tot 1989 in het vroegere gemeentehuis getrouwd zijn.

bron: Westerkwartier