Openmonumentendag 13 september 2014

Grijpskerk reist langs monumentale objecten

Op zaterdag 13 september 2014 is het nationale Open Monumentendag, ook in Grijpskerk. Die dag zijn het voormalige Gemeentehuis, molen De Kievit en het Historisch Archief Grijpskerk tussen 11.00 uur en 16.00 uur door een pendelbusje met elkaar verbonden. Bezoekers kunnen op elk van deze locaties in het busje stappen en op een van de andere locaties uitstappen voor een bezoek. De reis voert verder langs de plek waar de Aykemaborg heeft gestaan, via de Bosscherweg langs het ’t Piepke, een eeuwenoud gerestaureerd boogbruggetje tussen ’t Hoekje en Munnekezijl.

Het busje rijdt ongeveer ieder half uur langs de locaties. Het eerste busje start om 11.00 uur bij het gemeentehuis, meerijden kost niets.

Het oude Gemeentehuis bestaat dit jaar 100 jaar. Bij Crawfurd’s Corner, gevestigd in dit historische pand, kan uitgebreid worden genoten van deze eeuweling die prachtig gerestaureerd is. Er is een expositie over de gemeente Grijpskerk & vervoer, Geert Zijlstra verteld enkele verhalen in het Westerkwartiers. Ook kunnen bruidsparen die hier in het gemeentehuis tot 1989 zijn getrouwd, zichzelf hier weer laten vereeuwigen op de foto. En, bij Crawfurd staat de koffie altijd klaar.

In het Historisch Archief Grijpskerk aan de Waardweg no. 5 staat een deel van het meubilair uit de voormalige raadszaal van het Gemeentehuis. Een aanrader om te gaan bekijken is een gereconstrueerd bouwtekening van de Aykemaborg. En natuurlijk is er meer historie in het archief te zien onder het thema van deze dag “Op reis”. (zie ook www.archiefgrijpskerk.nl)

Van het boek over de middenstand in Grijpskerk, dat door de Stichting Kluften en Waarden wordt geschreven, is deel 3 over de bakkers in voorbereiding. Bijdragen in de vorm van verhalen en foto’s zijn van harte welkom. Hebt u iets te melden over de bakkers, stap dan in het pendelbusje en kom langs!

De molen De Kievit is deze dag vol op in bedrijf. Op de eerste verdieping heeft de Stichting Kluften en Waarden een kleine expositie ingericht.

En tenslotte, regelmatig is op een van de locaties een verhalenverteller aanwezig die in een paar minuten een boeiend verhaal in het Westerkwartiers vertelt.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk