Koninklijke hulde voor kinderarts Gerrit Smit uit Grijpskerk

Burgemeester Bert Swart heeft woensdag een hoge koninklijke onderscheiding uitgereikt aan kinderarts en hoogleraar Metabole Ziekten prof. dr. G.P.A. (Gerrit) Smit uit Grijpskerk. Burgemeester Swart reikte de onderscheiding uit in het UMCG tijdens het symposium ter gelegenheid van zijn pensionering.

Smit (65) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, is sinds 1980 werkzaam als kinderarts in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tevens was hij hoofddocent aan de Rijkuniversiteit te Groningen, sinds 2008 is hij hoogleraar Metabole Ziekten.

De Grijpskerker was tijdens zijn loopbaan richtinggevend voor de ontwikkeling van het vakgebied erfelijke stofwisselingsziekten. Zowel nationaal als internationaal geldt hij als een expert op het gebied van glycogenosen, een groep van stofwisselingsziekten. Daarnaast ontvangt hij de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de samenleving.

Smit was bestuurslid van het Groene Kruis in Grijpskerk en bestuurslid/voorzitter van de VVD te Grijpskerk. Ook was hij medeoprichter en bestuurslid/secretaris van de Erfelijke Stofwisselingsziekten Nederland, medeoprichter/lid van de adviesraad van patiëntenvereniging VKS voor kinderen en volwassenen met een stofwisselingsziekte en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Hij heeft daarnaast diverse activiteiten en initiatieven ontplooid op het terrein van uitbreiding van de hielprik voor metabole ziekten.

Bron: Westerkwartier