Reis door het verleden.

Afgelopen zaterdag was er in het hele land Open Monumenten Dag. Grijpskerk deed ook mee. Het thema was: Reizen. Ik beperkte mij alleen tot het bezoeken van het voormalige gemeentehuis en de boerderij aan de Waardweg.

Ik ging als eerste naar het voormalig gemeentehuis. Twee oude auto’s stonden voor de hoofdingang. De reis naar het verleden “In Grijpskerk” kon beginnen. Voor de ingang stonden mijn koffers al klaar. Ik was er helemaal klaar voor.

Eenmaal binnen werd ik verwelkomt met muziek. Zangeres Monique Bijstra uit Grootegast zwaaide nog even als groet, terwijl ze rustig door ging met zingen, haar prachtige stem verblijde mijn oren. Al neurend liep ik door en werd ik verwelkomt door Jolanda. Even later stond ik samen met haar gebogen over de vitrinekast en verdiepte ik mij in het verleden. Mijn eerste verbazing begon en ik merkte op: “Leuk zo’n oude portemonnee, jammer dat er Buitenlandse munten bij liggen”. Jolanda keek mij verbaasd aan en reageerde: “Het thema is “Reizen” en wat doe je als je op reis gaat?” De vloer onder mijn voeten verdween. Ik voelde dat mijn reis naar het verleden zou belanden in de kelders van het voormalige gemeentehuis. Zwetend van angst probeer ik mijn blunder goed te praten. Een uitgestoken hand van Jolanda en met een kalmerend stem zei ze: “Ga jij maar eerst even zitten in de oude wethouderszetel van de heer Hielema”. De zetel die Hielema ooit aan mij te danken had. Toen ik eindelijk bevoegd was om te mogen stemmen, zorgde ik ervoor dat hij in die oude zetel plaats kon nemen. Mijn eerste kennismaking met democratie gebeurde hier in het voormalige gemeentehuis. Een deur verder haalde ik mijn eerste rijbewijs. Nu zat ik, gered door Jolanda, rond te kijken. Mijn reis in het verleden kende een kleine valse start. Een luchtje scheppen in de prachtige tuin achter het voormalige gemeentehuis bracht mij weer ‘op reis’ terug. De schrik nog nauwelijks te boven kreeg ik gratis een kopje thee. Snel werd ik bijgepraat en kon ik mijn reis weer vervolgen.

Ik stapte de oude boerderij aan de Waardweg binnen. Ook nu werd ik hartelijk ontvangen door leden van Kluften en Waarden. Verhalen en foto’s flitsen aan mij voorbij. Mijn oog viel op een gratis boekje uit het verleden. Netjes vraag ik naar de bekende weg: “Mag ik dit zomaar meenemen?” Er werd instemmend geknikt, ik sla het boekje open en plotsklaps tref ik mijzelf aan op de foto. Een foto uit klas 6. Ik zie mijzelf uit het verleden. Eenmaal buiten zingt en vertelt Meneer Zijlstra, van de omgeving uit het verleden. Mijn reis naar het verleden begon muzikaal en eindigde muzikaal. Wat een mooie reis door het verleden. Een gratis boekje in de hand terug naar het heden. Gelukkiger kan je een Smalrug niet krijgen.