Obs De Triangel: certificaat voor aanpak pesten

Op de KiVa-conferentie in september is het KiVa certificaat uitgereikt aan Obs De Triangel te Grijpskerk. Dit certificaat is bedoeld voor scholen die de afgelopen twee jaren pesten op een effectieve manier hebben aangepakt.

In totaal krijgen 48 scholen in Nederland dit certificaat. KiVa is een in Finland ontwikkeld anti-pestprogramma dat is bedoeld voor het primair onderwijs. In 2012 is dit programma in Nederland geïntroduceerd en is een onderzoek naar de effectiviteit gestart door de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit onderzoek in Finland was al bekend dat KiVa in Finland effectief is bij het voorkomen en oplossen van pesten. Ook uit de eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek blijkt dat KiVa pestgedrag aanzienlijk vermindert. Deze winter worden nieuwe resultaten van KiVa in Nederland verwacht. KiVa is een door het Nederlands Jeugdinstituut goedgekeurd schoolbreed programma om pesten tegen te gaan op basisscholen.

Schadelijke gevolgen

In Nederland worden honderdduizenden kinderen op basisscholen gepest. Dit pesten heeft schadelijke en levenslange gevolgen voor zowel de gepeste als de pester. Deze kinderen hebben meer problemen op school en (later) op het werk en in de privé-sfeer. Bij de aanpak van pesten legt KiVa de nadruk op de rol van de hele groep bij het voorkomen en stoppen van pesten. Pesten is een groepsproces. Pesters hebben een belangrijke rol, maar alleen komen zij nergens. Er zijn naast de pesters en slachtoffers, ook meelopers, aanmoedigers, verdedigers en buitenstaanders.

Pesten los je daarom op in de groep. Er worden geen leerlingen uit de groep gelicht, omdat er vanuit wordt gegaan dat iedereen in de groep een rol heeft. Belangrijk element van KiVa is het geven van kennis en vaardigheden aan leerkrachten en klassenassistenten om positieve groepsvorming te stimuleren. Zij worden hierin doorlopend geschoold en getraind. Op de KiVa conferenties doen scholen nieuwe kennis en vaardigheden op voor de aanpak van pesten.

Conferentie

Op de conferentie in Groningen ontving Obs De Triangel het een KiVa certificaat. Dit certificaat werd ook uitgereikt aan 47 andere scholen in Nederland die voorop lopen in de aanpak van pesten. De scholen die het certificaat ontvangen zijn scholen die de afgelopen twee jaren op succesvolle wijze het KiVa programma hebben gevolgd waardoor pesten is afgenomen.

Eerder dit jaar zijn er leerkrachten van ruim 100 nieuwe KiVa scholen getraind in de KiVa-methode. In totaal zijn er nu 160 scholen die met het KiVa programma werken.

 

Bron: Westerkwartier

 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk