Bommenwerper-crash Grijpskerk: het boek kan dicht…

Het boek kan dicht. Maar ook weer open. Dat boek is een bundeling van foto’s, publicaties en documenten over de crash van een Halifax-bommenwerper bij Grijpskerk. Het gaat naar een theeschenkerij/museum in het Pollington Airfield Memorial Garden, voor wie dit maar wil zien…

De actie is een initiatief van Stichting Het Verleden doen Herleven, bestaande uit Anneke Vink, Jan Veenstra en Bindert Helder. Laatstgenoemde is al jaren in de weer met de crash in 1943 en kent nagenoeg alle details. “Er was sprake van sabotage. De bemanning wilde het toestel in zee laten storten en sprong er uit, in de lijn van Opende-Zoutkamp. Het vliegtuig maakte echter nog een bocht en kwam neer bij Westerhorn”, aldus Helder. Hij had als kind en ander toestel neer zien komen en raakte gefascineerd…

Niemand kwam om. Helder en Veenstra kregen contact met navigator Jim Nicholson, die was ook meermalen te gast in Grijpskerk. Vijf jaar geleden overleed de Britse oud-vlieger. ” Jim blijft voor altijd in ons hart. Hij is meerdere malen onze gast geweest en heeft daarbij veel Grijpskerkers leren kennen. Hij was aanwezig bij meerdere officiële gelegenheden rond de bevrijding en tijdens exposities. Ook heeft hij zijn verhaal kunnen doen op de lagere school in Grijpskerk.. Alles heeft er  uiteindelijk ook toe geleid, dat er namens het 4 mei comité te Grijpskerk een gedenkplaquette en herinneringsboom zijn geplaatst op het Pollington Airfield Memorial Garden, wat de thuisbasis van het 51e squadron was”, aldus Veenstra.

 

Fosforbom

De speurders, inmiddels versterkt met Anneke Vink, kregen contact met Zoe Bayston, Janette Gibbons, Sara Easton en Emma Elmo Crowhurst. De Britse vrouwen krijgen veel bezoek van veteranen en familieleden, en kunnen hen met het (digitale) boek veel informatie verstrekken. Ook gaat schroot van het toestel maar naar het voormalige vliegveld nabij Leeds. Een fosforbom ooit voor consternatie. Het niet grote, maar normaliter levensgevaarlijke explosief lag in een sloot. De Explosieven Opruimingsdienst kwam na enig aandringen bij de politie ter plaatse, maar ontdekte dat de bom was leeggebrand.

Met de aanbieding van het boek vrijdag aan de dames en het gemeentebestuur wordt het boek gesloten. Of is er na dit laatste hoofdstuk nog een epiloog? Dat het speurderstrio stil gaat zitten, is hoogst twijfelachtig.

 

Bron: Westerkwartier

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk