Grijpskerker oorlogsverhaal krijgt plek in Engeland

Een boek met foto’s, publicaties en documenten over de crash van een Halifax-bommenwerper bij Grijpskerk gaat naar Engeland. En wel naar naar een theeschenkerij/museum in het Pollington Airfield Memorial Garden.

De actie is een initiatief van Stichting Het Verleden doen Herleven, bestaande uit Anneke Vink, Jan Veenstra en Bindert Helder. Laatstgenoemden zijn al jaren in de weer met de crash in 1943 en kennen nagenoeg alle details.

Helder en Veenstra kregen contact met navigator Jim Nicholson, die was ook meermalen te gast in Grijpskerk. Loco-burgemeester Fred Stol sprak tijdens een informele bijeenkomst vrijdag vol lof over de warme contacten. Vijf jaar geleden overleed de Britse oud-vlieger. Maar Jim blijft voor altijd verbonden aan Grijpskerk.

De speurders, inmiddels versterkt met Anneke Vink, kregen contact met Zoe Bayston, Janette Gibbons, Sara Easton en Emma Crowhurst. Eerstgenoemde is bezig met een museum op de vroegere vliegbasis. De Britse vrouwen krijgen veel bezoek van veteranen en familieleden en kunnen hen met het (digitale) boek veel informatie verstrekken.

De dames kregen het boek, maar ook schroot van het toestel. “Dit krijgt een ereplek in het museum”, sprak initiatiefneemster Zoe Bayston. Ze was vrijdag zeer onder de indruk van de band tussen de Grijpskerkers en Nicholson, die een mooi vervolg krijgt in Engeland. Op de plek, waar het toestel destijds het luchtruim koos voor haar laatste vlucht…

Bron: Westerkwartier