GroenLinks: Zuidhorn in aardbevingsgebied

Klaas-Wybo van der Hoek, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad van Zuidhorn, pleit ervoor om de gemeente Zuidhorn ook bij het aardbevingsgebied te laten behoren.

Ook zou het volgens het raadslid goed zijn als de gemeente in het overleg over de aardbevingen betrokken wordt: “De laatste tijd word ik steeds vaker benaderd door inwoners van onze gemeente met schade aan hun huis en bedrijfsgebouwen. In veel gevallen wil de NAM zelfs niet komen kijken. In een aantal gevallen wordt de schadeclaim afgewezen. Telefonisch of per email wordt dat afgedaan met de reden dat Zuidhorn niet in het aardbevingsgebied valt. Tegelijkertijd worden vergelijkbare gevallen ook in onze gemeente wel toegekend. De beoordeling is onnavolgbaar en onbegrijpelijk. Die voorbeelden liggen dan ook nog vlak bij elkaar.”

“De schade in Niehove is een schrijnend voorbeeld. De schade aan de kerk werd heel snel erkend en hersteld door de NAM. Bewoners van huizen vlak naast de kerk kregen een afwijzing. Maar zo zijn er meer voorbeelden. Dit kan zo niet doorgaan. Ook de waardedaling van onze huizen en gebouwen komt natuurlijk aan de orde.”

Onbegrip

“Ik weet dat onze eerdere voorstellen om Zuidhorn aan te melden als bevingsgebied lacherig van tafel zijn geveegd. Zeker: het aantal meldingen is lang niet zo groot als in Loppersum of de Marne. Maar in mijn praktijk als volksvertegenwoordiger stapelen de voorbeelden zich op. En de willekeur leidt tot onbegrip en cynisme onder inwoners. Erg begrijpelijk in mijn ogen.”

“Tegelijkertijd is er nog meer in beweging. De gemeente Hoogezand heeft zich ook gemeld. De uitvoeringsorganisatie van de bevingsschade zou iets meer onafhankelijk worden. De provincie Groningen wil uitbreiding van het beschikbare fonds. Minister Kamp van Economische Zaken zegt dat het beschikbare bedrag niet beperkt is. GroenLinks zal daarom wederom voorstellen dat de gemeente Zuidhorn zich meldt. Dan kan in ieder geval de willekeur in de behandeling van de inwoners van Zuidhorn ophouden. Verder moeten we ook in Zuidhorn echt aardbevingsbestendig gaan bouwen. Dat maakt onze gemeente en bijvoorbeeld de Oostergast aantrekkelijker voor nieuwkomers.”

Bron: Westerkwartier