Versteend verleden

Opening zaterdag 22 november om 15.00 uur  in de dorpskerk aan het kerkplein

Wandelend in Groningen komt de voorbijganger langs begraafplaatsen waar de stenen helemaal in de grond verzonken zijn. De natuur krijgt steeds meer grip op de graven; de grafstenen splijten en vergruizelen. De stenen worden weerteruggenomen door de natuur. Lopend langs de mensen, van soms al lang voorbij besef je de kwetsbaarheid van je eigen bestaan. Hoe het leven toch verder gaat al is het, door dat kleine stukje mos ergens zomaar op de zerk van je eigen vader of moeder. Op sommige plekken in Groningen worden graven eigenlijk nooit verwijderd, een prachtig stukje natuur ademt zijn eigen weg.


De Groningse kunstenaar Johan van der Dong voert door zijn project ‘Versteend Verleden’ een pleidooi om kerkhoven en begraafplaatsen op deze manier te conserveren. Het kerkhof word daarmee een oase die de schoonheid  van de vergankelijkheid weet te belichamen. Er ontstaat een schoonheid van het verval die laat zien dat het leven altijd voort gaat, al is het in een andere vorm. Het tijdelijke van de mens is afhankelijk van de eeuwigheid die de kosmos ons geeft.
 

Op de expositie ‘Versteend Verleden’ is een foto-installatie te zien die de mensen een reis door de tijd geeft, met daarbij een stiltehoek waar mensen de gelegenheid krijgen om even tot zichzelf te komen. In zijn werk gaat van der Dong nooit een taboe uit de weg, waardoor hij mensen tot nadenken aanzet.

 

In het derde en vierde weekend van November zal daarom ook onze omgang met de dood via het project ‘Versteend Verleden’ te zien zijn in de PKN kerk aan het kerkplein in Grijpskerk. De expositie is tussen 13:00 uur en 17:00 uur voor bezoek geopend.

 

De opening van de expositie is op 22 November om 15:00 uur en zal plaatsvinden in de kerk aan het kerkplein. De heer Reint Wobbes uit Huizinge verzorgt dan de inleiding over de symboliek en betekenis van kerkhoven enbegraafplaatsen in het Groninger land.

 
Johan van der Dong werd bekend met projecten zoals de postbus van God, de hotline van God waarmee hij de internationale pers haalde.Vorig jaar november werd hij vanwege zijn kunstwerk The P.O.Box for Allah voor een freedoms-award genomineerd.

 

Voor meer informatie :

http://www.johanvanderdong.nl


info@johanvanderdong.nl

06- 13063200 Johan

06-38741740 Nienke

 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk