Herdenking luchtaanval 1944 op Gaarkeuken

'Dat iedereen het heeft overleefd is een wonder, een groot wonder.' Piet Helmholt uit Epe zal het nooit vergeten, de luchtaanval op de sluis bij Gaarkeuken op 11 november 1944. Hij was toen 10 jaar, woonde in Gaarkeuken en kan zich precies herinneren wat zich die dag heeft afgespeeld.

Bombardement
Britse Typhoon jachtbommenwerpers voerden op zaterdag 11 november 1944, vandaag precies 70 jaar geleden, twee luchtaanvallen uit op Gaarkeuken. Het bombardement moest het transport van Duitse munitie en materiaal via het Van Starkenborghkanaal onmogelijk maken.

Voltreffer
De eerste aanval leverde niet veel op, weet Helmholt zich te herinneren, maar de tweede aanval was een voltreffer. De sluis raakte zwaar beschadigd en omliggende woningen lagen in puin. Helmholt: 'Een groot gebied rond Gaarkeuken kwam onder water te staan, daar hebben die winter nog geschaatst.'

In Gaarkeuken woonden destijds zo'n tachtig mensen. Eén persoon raakte gewond aan zijn been door het mitrailleurvuur.Omdat de meeste huizen onbewoonbaar waren, werden de bewoners geëvacueerd. Pas na de bevrijding keerden ze terug.

Bron: TV Noord