Deze maand erop of eronder voor nieuw dorpshuis Grijpskerk

Krijgt Grijpskerk een nieuw dorpshuis, wordt een bestaande accommodatie verbouwd of gebeurt er helemaal niks? Die vraag gaan wethouder Fred Stol (CDA), dorpsbewoners en een projectontwikkelaar de komende weken beantwoorden. Volgens Stol kan het nog alle kanten op.


Al sinds 2008 wordt er in het dorp gesproken over een nieuwe plek waar mensen kunnen samenkomen. Dit nadat zalencentrum De Burcht gesloopt werd. “Er is zelfs gesproken om alles, inclusief de scholen, onder één dak te krijgen, maar daarvoor was toen onvoldoende politieke draagvlak,” weet wethouder Stol nog. “Daarna is er gekeken naar de locatie Vogelzang. Het vorige college heeft daar hard aan getrokken, maar nadat de Rabobank de stekker eruit trok, heeft dat college besloten ermee te stoppen.”


Inmiddels zijn er nieuwe plannen. “Er is gekeken of de bibliotheek in Kerkplein 6 kon, maar dat betekende dat we heel veel in dit pand moesten investeren. We hebben toen besloten om eerst met het dorp in gesprek te gaan om te kijken wat de mensen precies wilden.” Volgens Stol zijn er op dit moment namelijk teveel openbare panden in het dorp en is het aanbod hierdoor versplinterd. “Het vorige bestuur van Dorpsbelangen vond het allemaal wel goed, maar sinds een bestuurswisseling zijn we weer aan het praten.”
Vorige maand hebben de drie partijen een uitje naar het Friese Burdaard georganiseerd. Daar werd gekeken in een gloednieuw MFA. “Dat is niet het doel, maar wel een voorbeeld van hoe het allemaal kan,” vertelt Stol. “Wij betaalden met de projectontwikkelaar de bus en het dorp zorgde voor de broodjes. Wat mij opviel is dat er de juiste vragen werden gesteld. Zoals: wie gebruikt het? Hoe zit het met het beheer? En hoe gaat de exploitatie? Allemaal vragen die ook in Grijpskerk beantwoord moeten worden.”


Of de wens voor een dorpshuis betekent dat er een nieuw pand komt, weet Stol niet. “Ik heb het idee dat ze een nieuw gebouw willen, maar als ze zich beseffen wat dat voor gevolgen heeft voor bestaande gebouwen, dan zal dat wel even slikken zijn. We gaan namelijk niet iets neerzetten voor leegstand. Zo’n investering gaat om veel geld.” Daarnaast verwacht Stol dat vrijwilligers zich in gaan zetten om de kosten te drukken bij nieuwbouw. “Wensen hebben we allemaal, maar het gaat erom: wie gaat het betalen? Alleen achterover hangen doen we dus niet.”


Deze week nodigt Stol alle partijen weer uit om verder te praten over de plannen. “Eind januari kunnen we zeggen: het wordt wel wat of het wordt niks. Het kan dus ook zijn dat het niks wordt. Als de berekening zegt dat de huidige geldstromen genoeg basis geven om door te gaan, dan zijn we al ver. We krijgen de laatste weken steeds beter in zicht wat het allemaal kost, maar als de ontwikkelaar zegt dat er een miljoen bij moet is het klaar.”

Bron: De Streekkrant.

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk