De Borgstee 1 uit Grijpskerk neemt felbegeerde beker mee naar huis

Op woensdagmiddag 21 januari speelden 18 teams van verschillende basisscholen uit de gemeenten Zuidhorn en Grootegast hun jaarlijkse schaaktoernooi. De titel van sterkste schoolteam stond natuurlijk als eerste op het spel. In de zijlijn speelt altijd de plaatsing voor het kampioenschap van de Ommelanden een rol.

Na het welkomstwoord, toelichting op de regels en enkele huishoudelijke punten was het woord aan Henk Bakker.  De wethouder van sport en onderwijs van de gemeente Zuidhorn, complimenteerde schaakclub Het Schaakkwartier met de organisatie van dit 18e toernooi en benadrukte het belang van schaken voor de persoonlijke ontwikkeling en de noodzaak van lichamelijke fitheid voor het beoefenen van een denksport. Hierna was de eer aan hem om de openingszet van het toernooi te verrichtten. Na het krachtige e2-e4 mochten alle spelers hun kunsten vertonen. Dankzij de jarenlange ervaring van de organisatie en de aanschaf van een nieuw computerprogramma verliep het toernooi soepel. Met rode wangen van de inspanning speelden de jongens en meisjes hun partijen. Met vreugdekreten werden overwinningen verwelkomd of in gelatenheid werden nederlagen geaccepteerd. De wedstrijdleiding loste kleine probleempjes op. De meest gestelde vraag was daarbij wel: “is dit mat?”

In de loop van de middag werd duidelijk dat er geen uitgesproken favoriet voor de titel was. Alle teams morsten meerdere punten en de laatste ronde moest de beslissing brengen. De Borgstee 1 stond weliswaar aan kop maar had maar 1 punt voorsprong op naaste achtervolger Rehoboth 1. Hun onderlinge wedstrijd was in een gelijkspel geëindigd een teken dat ze aan elkaar gewaagd waren. In de laatste ronde kwam de Borgstee 1 op achterstand en moest voor het ergste vrezen. Het hele team, inclusief teamleider Wout, haalde opgelucht adem toen de stand gelijk getrokken werd en er 1 matchpunt aan het totaal toegevoegd kon worden. Bij een overwinning zou Rehoboth 1 langszij kunnen komen en moest het aantal behaalde bordpunten de beslissing brengen. Rehoboth 1 deed zijn uiterste best maar helaas lukte het niet en verloor deze laatste wedstrijd.

Hiermee was een eind gekomen aan een leuke, sportieve en spannende schaakmiddag welke mede mogelijk is geworden door de sponsering van de NAM. De eindstand kon opgemaakt worden en de prijzen uitgedeeld. De wisselbeker voor de kampioen van het toernooi ging naar de Borgstee 1 met 10 matchpunten, 2e werd de Borgstee 2 en 3e werd De Borgh 1. Rehoboth 1 viel helaas net naast de prijzen met een 4e plaats, een erg goed resultaat voor de debutant in dit toernooi. Alle deelnemers kregen een vaantje als herinnering aan deze middag. Een aparte vermelding verdient Dirk Leemburg aan het 1e bord van Borgstee 2 en Ryan Santing van de Rehoboth 1 met een 100 % score  (6 uit 6).

Bron: http://hetschaakkwartier.nl/schoolschaken.htm