Unieke expositie door dorpsbelang en kunstenaars

‘Oorlog is tegenwoordig een ver-van-je-bed-show’

De eerste vijf dagen van mei staan in Grijpskerk in het teken van kunst en vrijheid. Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk organiseert van 1 tot en met 5 mei de expositie ‘De vrijheid verbeeld’. Aan dit project doen bijna de drie professionele kunstenaars en een groot aantal amateurkunstenaars uit Grijpskerk mee, en ook gitarist Jan Kuiper zal zijn steentje bijdragen. ‘Nederland viert vijf mei dat we zeventig jaar geleden bevrijd zijn. Daar moest iets mee gebeuren in Grijpskerk’, stelt Klaas Cuperus, bestuurslid van Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk.

Het idee voor een expositie ontstond eind januari, toen Huub Leenders Klaas benaderde voor de organisatie van een expositie. ‘Hij had vele werken die hij graag eens geëxposeerd zou willen zien. Ik liep ondertussen al maanden rond met de gedachte dat er omtrent de zeventigste Bevrijdingsdag iets moest gebeuren in Grijpskerk. Er stond nog helemaal niets in de planning in Grijpskerk. Iedereen die ik vroeg wat ze gingen organiseren voor Bevrijdingsdag zei: ‘Daar doen wij niets mee’. Dat zat me niet lekker’, vertelt Cuperus. ‘Voor jongeren is de oorlog tegenwoordig een ver-van-je-bed-show. Toen in januari ook nog eens die aanslag werd gepleegd in Parijs wist ik zeker dat we hier wel wat met Bevrijdingsdag moesten doen. Dat we al zeventig jaar in vrijheid leven is helemaal geen vanzelfsprekendheid en de vrijheid staat behoorlijk onder druk.’Toen Huub Leenders Cuperus benaderde voor een expositie zag Cuperus daarin het antwoord op de vraag wat er dan moest gebeuren omtrent Bevrijdingsdag. ‘Kunst en vrijheid zijn enorm met elkaar verbonden. Kunstenaars leven met een bepaalde artistieke vrijheid en kunnen de vrijheid het allerbest uitbeelden’. Het idee ontstond om een meerdaagse expositie te organiseren met daarin werk van zowel professionele kunstenaars als amateurkunstenaars uit Grijpskerk. Cuperus legde het idee neer bij Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk die meteen het groene licht gaf. Cuperus benaderde daarna als eerste de kunstenaars Gert Sennema en Johan van der Dong, die direct enthousiast waren.
‘Prachtig, hoe zij direct zo enthousiast waren. Ze kwamen met allerlei namen van andere kunstenaars in Grijpskerk. Ik had nog tegen mijn vrouw gezegd dat ik een uurtje weg zou blijven. Aan het einde van de dag had ik al zeven kunstenaars bezocht en was ik de hele dag weggeweest’, lacht Cuperus. Uiteindelijk wist Cuperus bijna tien kunstenaars, dichters en muzikanten te enthousiasmeren voor het project en staan er nog een aantal lijntjes uit.

Secretaris van Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk Ello Sterenborg, die op het moment dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam bijna achttien jaar oud was, is zeer te spreken over het project. ‘Soms zegt men wel eens: het is al zolang geleden, moeten we ons daar nou nog ieder jaar mee bezig houden? Maar het is zo belanwgrijk om dat te blijven doen. Ik heb de oorlog meegemaakt. Altijd die vliegtuigen hier boven Grijpskerk. Ik was altijd bang. Ik heb nog gezien hoe bij Oldehove een vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Doodsbang was ik. En dan was dat nog maar een heel klein stukje van de oorlog’, vertelt Sterenborg. ‘De oorlog was toen, maar nog steeds is er oorlog op andere plaatsen in de wereld. Het is goed om daar bij stil te staan en te blijven beseffen dat wij hier nu in vrijheid leven’.

Voor de expositie werd gekozen voor het leegstaande pand naast de Jumbo aan het Tjoelkerpad. ‘Dit pand is al jarenlang een doorn in het oog van dorpsbelangen’, vertelt Cuperus. ‘We hebben de verhuurder benaderd en die was enorm positief. We mochten zelfs gaten in de muren boren als we dat wilden. Dus naast dat we wat positiefs doen omtrent Bevrijdingsdag vestigen we ook nog eens de aandacht op de leegstand.’ Op 1 mei wordt door wethouder Henk Bakker de expositie geopend om 16.00 uur. Daarna is de expositie te zien tot 20.00 uur. De volgende dagen, 2, 3, 4 en 5 mei is de expositie opnieuw te bekijken van 13.00 tot 17.00 uur. Op 5 mei wordt het een feestelijke dag, waarbij de bekende jazzgitarist Jan Kuiper komt optreden en er gedichten worden voorgedragen. Cuperus en Sterenborg hopen voor deze vijf dagen op veel toeloop. ‘De locatie is wat dat betreft perfect. We hopen dat mensen die boodschappen hebben gedaan daarna nog even naar binnen komen om de expositie te komen bekijken. Op die manier maak je ook eens kennis met de kunstwerken die binnen ons dorp gemaakt worde’, vertelt Cuperus. ‘En ik hoop ook vooral op goede, leuke gesprekken’, vertelt Cuperus. ‘Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste’, vindt Sterenborg. ‘Het is goed om altijd met elkaar in gesprek te blijven. Als je met elkaar praat kweek je begrip!’
De expositie is gratis te bezoeken, en komt tot stand met dank aan het SNS Fonds, Vereniging Dorpsbelangen Grijpskerk, de kunstenaars en de verhuurder van het pand.

 

Bron: De Streekkrant

 

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk