Mfc in Grijpskerk valt duurder uit

Grijpskerk Dorpsbelangen Grijpskerk heeft een aantal eigen inwoners gevraagd zitting te nemen in een beheersstichting die het toekomstige multifunctioneel centrum (mfc) gaat runnen.

Dit nieuw te bouwen mfc moet verrijzen op de plek van het voormalige hotel Vogelzang bij de entree van het dorp. Ook het pand van de voormalige Rabobank zit hier. Het plan voorziet in het onderbrengen van de bibliotheek, het huidige Kerkplein Zes, fitnesscentrum Sport je Fit en een fysiotherapiepraktijk in het mfc. Ook wordt er ruimte gemaakt voor appartementen.

Verder ligt er een scenario waarbij ook de openbare school De Triangel, die zetelt in een bijna afgeschreven gebouw, verhuist naar het nieuwbouwcomplex op deze locatie. Volgens CDA-wethouder Fred Stol is De Triangel toe aan onderhoud. “We hebben de vraag neergelegd bij De Triangel of zij bereid is het onderhoudsgeld dat anders wordt gestoken in het bestaande schoolpand, aan te wenden voor de nieuwbouw.”

Miljoen

Uitgangspunt van de gemeente was tot nu toe dat het mfc in Grijpskerk tot stand komt zonder financiële hulp van de gemeente. Inmiddels is duidelijk geworden, zegt Stol, dat dit er niet in zit. “Als het mfc wordt gerealiseerd zonder school loopt de investering in de tonnen. Als ook de school ook nog meedoet, gaan we de miljoen te boven”, zegt Stol op basis van de berekeningen van projectontwikkelaar Esbi Bouw. Op dit moment maken ambtenaren op het gemeentehuis rekensommetjes.

Met al deze getallen op rij vraagt Stol binnenkort aan B en W of zij door willen gaan met de plannen. Als dat een positief antwoord oplevert, is – vermoedelijk in de loop van het najaar – de gemeenteraad aan zet. Die moet in dat geval een principebesluit nemen. Het krediet dat hiervoor nodig is, wordt pas later uitgetrokken. Een lid van de beheerscommissie van het cultureel centrum in Zuidhorn treedt op als adviseur in Grijpskerk. Kerkplein Zes valt nu nog onder het cultureel centrum in Zuidhorn. Als deze voorziening onderdeel wordt van het toekomstige mfc in Grijpskerk komt Kerkplein Zes op eigen benen te staan.

Het bestaande pand van Kerkplein Zes in de kom van het dorp maakt in beginsel ook plaats voor appartementen, zegt Stol.

Bron: Westerkwartier