Auto te water in zwembad de Griffioen

Om mensen te laten ervaren wat er gebeurt wanneer zij met een auto te water raken, werd zaterdagochtend in zwembad de Griffioen een speciale cursus gegeven.De cursus werd verzorgd door Auto te Water Noord. Vragen als ‘weet u wat u moet doen als u met de auto in de gracht of een rivier belandt? Wachten tot de bodem is bereikt of meteen proberen uit de auto te komen? Rekening houdenmet passagiers of vooral uzelf redden?’ kwamen aan bod tijdens de theorie onder het genot van een kop koffie en een plak cake.

Na het uitgebreide theorie gedeelte was het tijd om daadwerkelijk met de auto te water te gaan. Alle 13 deelnemers hebben gespannen aan de kant gewacht op hun beurt. In tweetallen werden de deelnemers,  in de speciaal voor het zwembad geprepareerde auto, te water gelaten. Daarbij altijd in gedachten houdend: raak niet in paniek, maak meteen nadat de auto te water is geraakt de gordel los, open de portierramen en verlaat de auto zo snel mogelijk. Wacht niet tot de auto gezonken is.

Alle deelnemers konden drie keer oefenen. De eerste keer door te ontsnappen via het raam voordat de auto was gezonken. De tweede keer door de deur te openen wanneer de auto helemaal op de bodem stond en de derde keer hetzelfde maar dan achterin de auto.

“Het was een spannende ervaring, vooral de tweede keer waarbij we moesten wachten tot de auto helemaal gezonken was voordat we het portier konden openen. Bij sommige deelnemers zat vooraf het hart in de keel, maar gelukkig vond iedereen het een geweldige en leuke ervaring. Er zijn nu al opgaves voor volgend jaar en we hopen dan ook de cursus volgend jaar weer te kunnen organiseren samen met Auto te Water Noord.”