Verloren en vertwijfeld in Grijpskerker atelier

Daar stond hij tussen de beelden en gereedschappen; verloren en vertwijfeld. Hij vertelde over zijn strijd met het bestaan, gedicteerd door een regisseur.

Hij probeerde nog dames uit het publiek tot een dans te verleiden, maar hij bleef alleen. Zijn taal veranderde van poetisch naar prozaisch, van hard naar zacht, van staccato naar melodieus, van beschouwend naar beschrijvend om zijn kwetsbare verhaal te doen. Uiteindelijk vertrok hij naar zee onder de klanken van een melancholieke saxofoon. Een enthousiast publiek achterlatend. Een prachtige tekst van Bart van Mulkom, een indringende rol van Leo Rijff en een rijk muzikaal palet van Jan de Wilde.

Be Art

De voorstelling ‘Dans Drift Dood’ van het theatercollectief ‘Be Art in Theater’ trekt langs bijzondere locaties in heel Nederland. Het atelier van Gert Sennema voldoet helemaal aan deze omschrijving. Eerder dit jaar was de voorstelling al te zien in zijn atelier voor een besloten publiek. Nu is de voorstelling te zien voor iedereen.

In de monoloog ‘Dans Drift Dood’ (Bart van Mulkom) worstelt ‘de acteur’ met de aanwijzingen die hij van de schrijver en de regisseur heeft gekregen. Zijn levenspad lijkt nauwkeurig door anderen te zijn uitgeschreven! ‘De acteur’, die van de schrijver in het stuk geen naam krijgt, lijkt zich hier niet bij neer te willen leggen. Ook lezer en publiek ontkomen niet aan deze regieaanwijzingen. Indien gepland, moet er applaus klinken en anders zal het stil zijn. Tussendoor worden de bezoekers getroost met Duitse kinderliedjes en gedichten voor het slapengaan. ‘Dans Drift Dood, neemt op een absurde wijze ‘ons vrije denken en handelen’ onder de loep.