Brandweer Grijpskerk assisteert boerderijbrand

Een boerderij aan de Nittersweg in Munnekezijl is zondagmiddag verwoest na een grote brand. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt na blikseminslag. Bij de brandbestrijding werd intensief samengewerkt tussen de Friese en Groningse brandweer.

De brandweer kreeg rond 13.40 uur een melding van een brand in een van de twee schuren van het boerenbedrijf. De brand ontwikkelde zich zodanig dat al korte tijd na de melding overslag plaatsvond naar een tweede schuur en het woonhuis. De brandweer zag zich uiteindelijk genoodzaakt het geheel gecontroleerd uit te laten branden. Tegen het eind van de middag werd het sein 'brand meester' gegeven. Nabluswerkzaamheden duurden tot tegen middernacht.

Behalve de brandweer uit Grijpskerk, werd ook de brandweer uit Zoutkamp, Oldehove, Zuidhorn en Groningen ingezet. Vanuit Friesland kwam een hoogwerker uit Dokkum. Een brandweerman gleed tijdens het blussen uit en is voor controle naar een huisarts gegaan. Een andere blusgast klaagde over duizeligheid en werd door ambulancemedewerkers gecontroleerd.

De rook die vrij kwam was in de wijde omgeving te zien. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen. Bij de brand kwamen veel mensen kijken. Dit leidde enkele keren tot gevaarlijke situaties op de provinciale weg tussen Lauwerzijl en Zoutkamp omdat automobilisten stil bleven staan op de doorgaande weg.

Op de website van 112Groningen zijn beelden van de brand te zien.