Komst MFC Grijpskerk stapje dichterbij

Raadslid Dijkstra houdt slag om de arm

Het is de bedoeling dat het MFC in Grijpskerk op de plek van de voormalige Rabobank en bibliotheek komt te staan. Dat heeft de gemeente Zuidhorn vorige week laten weten in haar verklaring. De komende maanden wordt gekeken of het idee haalbaar is.

In juli 2014 werd een motie van VVD-raadslid Geertje Dijkstra door een meerderheid van de raad aangenomen. Naar aanleiding van die motie en de wens vanuit het dorp Grijpskerk werd door wethouder Fred Stol (CDA) en zijn ambtenaren een onderzoek ingesteld naar de haalbaarheid van dit idee. Voor Dijkstra voelt het bericht wat vorige week naar buiten kwam een beetje als ‘loon naar werken’. “Maar we zijn er nog niet”, voegt ze daaraan toe. “Nu de neuzen allemaal dezelfde kant op lijken te staan begin ik in een goede stemming te komen. Maar het plan moet financieel ook dichtgetimmerd zijn en dit voorstel is nog niet in de raad behandeld.” Oppositiepartij VVD lanceerde zelf het idee om een MFC in Grijpskerk te realiseren. “Zuidhorn heeft het beleid dat eigenlijk in elk dorp een soort dorpshuis hoort te staan. Grijpskerk heeft geen dergelijke voorziening, dus voor het dorp zou het goed zijn wanneer dit door zou gaan.”

En dat is toch een kleine nederlaag voor het CDA. De grootste partij en coalitiepartner lanceerde namelijk het idee om de plaatselijke PKN-kerk als mogelijke locatie aan te wijzen. Dat idee vond geen gehoor bij andere fracties. Zoals inwoner Ello T. Sterenborg eerder in deze krant al schetste zou het voor niet-christenen een te hoge drempel opwerpen om deze voorziening te bezoeken. Dijkstra (VVD) onderschreef die stelling en is ook blij dat het MFC volgens het plan op een centrale plek in het dorp komt te staan. De gemeente Zuidhorn, Dorpsbelangen Grijpskerk en ontwikkelaar ESBI Huis stelden namelijk in hun verklaring dat een MFC aan de Kivietsweg een versterking zou zijn voor de ingang van het dorp. Dijkstra hoopt dat het plan doorgaat en hoopt dan ook de erkenning te krijgen. “Kijk, bij een opening van een dergelijke voorziening maakt de wethouder vaak goede sier door het lintje door te knippen”, vertelt ze. “Dat is hem ook gegund, maar veel mensen zien niet dat ook raadsleden uit de oppositie zich de benen onder het lijf vandaan lopen. Ze zien niet wat je er allemaal voor doet. En ik doe het voor het dorp Grijpskerk, word er zelf niet beter van.”

De komende maanden wordt de voorkeursvariant aan de Kivietsweg verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat er verschillende partijen zich vestigen in het MFC. Basisschool De Triangel is in beeld, en Dijkstra hoopt dat partijen als het consultatiebureau en de Bloedbank aanhaken. “Daarmee wordt het echt een dorpshuis met een brede functie, dat zou heel goed zijn voor Grijpskerk”, besluit ze haar relaas.

Bron: De Streekkrant

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk