Jan Kuiper: gitarist, yogi, schrijver

Sinds zijn vijftiende is hij gitarist, sinds twintig jaar ook ervaren Yogi en sinds enkele jaren is Jan Kuiper uit Grijpskerk ook schrijver.

Onlangs publiceerde Uitgeverij Noordboek zijn tweede boek “Bomen van Kristal”: een aangrijpend verhaal over borstkanker, liefde en vergankelijkheid. Muziek, yoga en nu ook nog schrijver!

Waar haal je de inspiratie vandaan?
In 2012 speelde ik al met het idee om te gaan schrijven. Ik speelde veel gitaar, gaf veel yogales en er gebeurde veel in die tijd. Eerst begon ik met het noteren van anekdotes, die veranderden in verhalen en toen was er opeens een heel boek. Dat boek, genaamd “Leven met een Glimlach,” is autobiografisch en opgebouwd uit drie onderdelen: muziek, yoga en meditatie. Vooral bij het muziek-deel moet ik nog altijd hardop lachen om de hilarische situaties die ik heb meegemaakt met muzikanten.

Toch besloot je om een veel zwaarder boek te schrijven over de ziekte en het overlijden van je vrouw. Wat bracht je tot die beslissing?
Na haar overlijden ben ik in retraite gegaan in een Zen-klooster. Hier ontstonden de ideeën om een nieuw boek te schrijven. Het was voor mij aan het begin puur en alleen een manier van rouwverwerking. Het zorgde er grotendeels voor dat ik de situatie en de afgelopen jaren beter kon overzien.
Ik ben bijvoorbeeld nu een stuk rustiger geworden. Ik heb op een harde en strenge wijze geleerd wat de vergankelijkheid van het leven is. Mijn psycholoog beschreef de afgelopen jaren als “een spoedcursus verlichting.” In feite zijn we uiteindelijk allemaal slechts een regendruppel in de eindeloze diepzee van de tijd. Je weet nooit wat er op je pad komt.

Ben je naast het schrijverschap nog wel met muziek bezig?
Zeker! Op dit moment ben ik hard bezig met het project ‘Yoga in Concert’. Hierbij combineer ik mijn muziek met yoga. In 2016 zal “Yoga in Concert” in veel Nederlandse theaters te zien en te beoefenen zijn. Het is eigenlijk één grote yogales met prachtige live harpmuziek van Iris Kroes en gitaarmuziek van mijzelf. Daarnaast staat er een reeks jubileum-concerten in het vooruitzicht met het Podium Trio; we bestaan alweer 30 jaar.

Zondag 1 november is Jan Kuiper te gast in het KRO-NCRV programma ‘De Verwondering’. Hij vertelt dan onder andere over zijn nieuwe boek. De uitzending begint om 08.30 uur en is te zien op NPO 2.

Bron: Westerkwartier