Archief Grijpskerk vergadert over 25-jarig jubileum

‘Ons eerste project was het opknappen van het Piepke’.

Met z’n zevenen houden ze donderdagmiddag het tafelkleed omhoog. “Net vanochtend binnengekregen,” vertelt Lena Kloppenburg, een van de bestuursleden van Stichting Kluften en Waarden. Samen met de zes andere leden van deze stichting houdt ze een archief van Grijpskerk bij in een oude boerderij aan de Waardweg in Grijpskerk. “Een keer in de maand op donderdagmiddag zijn we open,” legt voorzitter Tymen Wierstra uit aan de keukentafel. “We hebben zojuist vergaderd over de voorbereidingen voor ons 25-jarig bestaan volgend jaar.”

Het tafelkleed is heel bijzonder, vindt Lena Kloppenburg. “Het lag op de bestuurstafel van de christelijke plattelandsvrouwenvereniging uit Oldehove, waar ik zelf ook lid van was. De vereniging heeft 61 en een half jaar bestaan, maar is opgeheven omdat ze te weinig bestuursleden hadden. De vereniging was niet alleen voor vrouwen uit Oldehove, maar ook voor vrouwen uit de regio, Grijpskerk, Niezijl, Kommerzijl, Houwerzijl en Zoutkamp bijvoorbeeld. En nu gaan wij het kleed bewaren in ons archief,” vertelt ze.

In dat archief, het archief van Grijpskerk, worden verschillende dingen bewaard, zegt voorzitter Wierstra. “Boeken, oude ansichtkaarten zowel digitaal als fysiek, maar ook dossiers van organisaties, kerken en verenigingen houden we bij en we hebben zelfs oud ondergoed in bruikleen,” lacht hij. “Kijk, dit is een kasboek van een bakker uit Grijpskerk,” zegt mede-bestuurslid Melle Koopmans opgetogen. “Van 1913 tot en met 1942, ook vandaag binnen gekregen,” glundert hij.

Voorzitter Wierstra vertelt dat ze bezig zijn met het uitbrengen van een boek over de kruideniers in Grijpskerk. Het wordt het vierde deel in een serie. Zo ging het eerste deel over de slagers in Grijpskerk, het tweede over meubels, mode en textiel en vorig jaar brachten ze een boek uit over de Grijpskerkse bakkers. “We willen het op Koningsdag uitbrengen, dat is onze streefdatum. Het gaat ongeveer 64 pagina’s bevatten en we doen zelf de opmaak met publisher,” vertelt de voorzitter en laat de eerder verschenen exemplaren zien.

Op de voorkant van de boeken staat het logo van de stichting en een oude kaart van het gebied. Aan de namen op die kaart heeft de stichting haar naam te danken. “In Grijpskerk had je veel kluften en waarden,” zegt Wierstra. “Zoals de Ruige waard en de Midden waard en dan had je de Juursema kluft.” Willem Kloppenburg, die aan de overkant van de keukentafel in de oude boerderij zit, knikt. “Ons allereerste project als stichting was het opknappen van het Piepke,” zegt hij. “Dat is een bruggetje over een kanaal in Grijpskerk. Dat zou gesloopt worden maar wij hebben dat in 1991 gekocht voor een symbolisch bedrag van een gulden en het laten restaureren. Nu ligt dat er weer mooi bij.” Wierstra wijst naar het logo van de stichting. “Dat is afgeleid van het Piepke.”

Niet lang nadat hij dat gezegd heeft, stapt Ties Hazenberg de keuken binnen. De in Oldekerk wonende maar in Grijpskerk geboren Hazenberg komt wat spullen brengen voor in het archief. Hij begroet het gezelschap en gaat tussen Lena en bestuurslid Azing Maat inzitten. Ties haalt stuk voor stuk een aantal vergeelde krantenknipsels tevoorschijn. “Ik heb hier een artikel uit de krant van 14 maart 1967,” lacht Hazenberg. “Ja, dat gaat over de man die in dat huis woonde bij het café,” roept een bestuurslid enthousiast.

Bijna elk krantenknipsel lokt wel een verhaal uit, waarom hartelijk wordt gelachen. Nieuwsgierig naar meer knipsels, waarbij de vraag ‘Wat heb je nog meer voor moois?’, gesteld wordt, kijken de bestuursleden toe hoe Ties een grote kaart van de ijsbaan in Grijpskerk op tafel legt. Voorzitter Wiersma bekijkt die kaart aandachtig terwijl een blikje ansichtkaarten uit de tas van Hazenberg op de bewondering van Bauke Zijlstra kan rekenen. “Moet je zien hoe snel de post toen was,” zegt hij tegen voorzitter Wierstra. Op de oude ansichtkaart uit 1905 staan stempels van Grijpskerk en Dortmund. “Binnen een dag was die kaart in Dortmund.”

Bestuurslid Hugo Luykens opent de deur naar de kamer naast de keuken, waarin een boekenkast staat en een archiefkast. Daar zullen de kaarten en krantenknipsels van Hazenberg worden bewaard. Sinds 1991 bewaart het bestuur de historie van Grijpskerk in het archief. Volgend jaar vieren we ons vijfentwintig jarig jubileum, vertelt Wierstra. Wat ze precies gaan doen verklapt hij nog niet, “maar bijzonder leuk wordt het wel!”

Bron: De Streekkrant

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk