Gemeente Zuidhorn wil plek voor maximaal 300 asielzoekers

De gemeente Zuidhorn wil, net als Grootegast en Winsum, maximaal driehonderd asielzoekers opvangen.
Dat heeft de gemeente afgesproken met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

In gesprek
Er is verder nog niets besproken, over bijvoorbeeld de duur van de opvang en de locatie. Het COA en de gemeente zijn al een half jaar in gesprek over de mogelijkheden.

Van meet af aan wilde Zuidhorn niet te veel asielzoekers, vertelt burgemeester Bert Swart. Dat andere gemeenten pleiten voor een kleinschalige opvang komt zijn gemeente dus goed uit. 'Dat maakt het dat een kleinere azc tot de mogelijkheden behoort.'

Beheersbaarheid
Het getal van driehonderd is gebaseerd op onder andere de beheersbaarheid. 'Maar ook op de kans dat ze integreren. Hierbij kijkende naar de grootte van de kern', legt Swart uit.

Waar de opvang precies komt is nog niet duidelijk. 'In ieder geval niet in de kleinste kernen', zegt Swart.

Bron: TV Noord