Succesvolle opening Museum Oude Stoomzuivelfabriek

 

Initiatiefnemers ontroerd door materialen die mensen in bruikleen hebben gegeven.

In Zorgbazaar de Kievit aan de Kievitsweg in Grijpskerk is samen met de dagbesteders en hier en daar wat hulp van stagiaires, al gewerkt aan de opzet voor het museum. Na nog even flink de handen uit de mouwen steken met leerling vrijwilligers van AOC Terra uit Oldekerk, kon afgelopen zaterdag het kleine keldermuseum over de oude stoomzuivelfabriek in Grijpskerk, geopend worden. Buiten werd het terras opgefleurd met frisse viooltjes in vrolijk gekleurde bakken en de winkel werd alvast wat in Paas- en lentesfeer gebracht.

Genieten van de herinneringen
Al vroeg kwamen de eerste belangstellenden de keldertrap af naar het museum. Menigeen kon enorm genieten van alle herinneringen die (met elkaar) opgehaald konden worden. Vaders en opa's hadden vroeger in de fabriek gewerkt, als jongen kwamen ze helpen om de melkbussen vol melk af te leveren.
Mensen vertelden welke afdeling waar in de nog staande fabriek was. Ook werd er een spannend verhaal verteld over een stoomketel die bijna ontploft was. Terwijl iedereen wegvluchtte was er één man die behoedzaam naar de ketel toe kroop om een luik dicht te slaan en daarmee de fabriek te redden.
Op de oude documentaire die gedraaid werd over het werk in de fabriek vroeger, wordt gespeurd naar oud-familieleden.

Ontroerd
Sandra en Carolien van Zorgbazaar De Kievit en de initiatiefnemers zijn ontroerd door materialen die mensen in bruikleen hebben gegeven. Echte Grijpskerker melkbussen, een doos waar vroeger de roomboter in verpakt zat, zelfs oude jaarverslagen en diploma's, een koperen afroomschaal en een Grijpskerker kaasvaatje voor de Edammerkaas. “Je kunt het een groeimuseum noemen. Het begin is er. Met elkaar kunnen we het grootser maken, zodat er nog meer herinneringen opgehaald kunnen worden”, zegt Sandra.
Het museum is met liefde en enthousiasme ontvangen door Grijpskerkers en mensen uit de omringende dorpen.

Ondertussen vermaakten de kinderen zich op een zonnig terras. Ze volgden een workshop schilderen of speelden oud-Hollandse spelletjes. Zo was het voor iedereen een geweldige dag!

Aankomende donderdag heeft de dagbesteding en werkbegeleiding een open dag en kunt u ervaren hoe er samen met de deelnemers wordt gewerkt. U wordt ontvangen met koffie, thee en vers gebakken taart.

Meer informatie vindt u op http://www.zorgbazaardekievit.nl

Bron: Welkom in Zuidhorn

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk