Dagbesteding De Kievit is een ontdek-je-plekje

Bij welke werkzaamheden zit je goed in je vel, komen je kwaliteiten naar boven en vind je een warme voldoening? Voor de een is dit een weet, voor de ander een open vraag.

Bij Zorgbazaar De Kievit in Grijpskerk kunt u al spelender- of werkenderwijs het antwoord vinden. Dagbesteding biedt Zorgbazaar De Kievit vanuit een bijzonder perspectief. Dankzij een innige samenwerking tussen de kringloopwinkel van Carolien van Diesen (44) en SaJaZon van Sandra Jacobs
(49) is er veel mogelijk. “De een houdt ervan klanten te helpen, terwijl de ander graag feestjes op touw
zet of iets wil maken voor de kinderen”. Gaandeweg ontdekken ze waarin iemands talenten schuilen.
“Je kunt hier leren eenvoudige stoelen te stofferen of bijvoorbeeld vanuit oude spijkerbroeken
knikkerzakken maken. Sommigen zijn liever met handwerk bezig in de kringloopwinkel en anderen met het begeleiden van mensen in het museum rond de oude stoomzuivelfabriek in de kelder. Voor iedereen proberen we met een begeleidingsplan op maat iets te vinden wat bij hem of haar past”.

Kleinschalig
De kleinschalige opzet, met maximaal vier cli?nten per dagdeel, maakt dat er veel tijd is voor persoonlijke aandacht. “Juist door deze aanpak kunnen we doelgericht werken. We zien in de praktijk dat de deelnemers onderling van elkaar leren. Je ziet het respect voor elkaar groeien. Heerlijk zoiets”.
Waar nodig vindt er individuele begeleiding plaats. Vanuit een positieve insteek leggen beiden de nadruk op zelfontplooiing.
“Natuurlijk hou je rekening met elkaars beperkingen. We maken vooral gebruik van elkaars sterke punten om in eigenwaarde te groeien. Inzet is dat iedereen op zijn niveau tot zijn recht komt. Het is heel boeiend en leerzaam dit al werkende te ontdekken”. De dagbesteding kan een springplank zijn naar een werksituatie, maar evenzeer naar vrijwilligerswerk. “We starten altijd met een persoonsgerichte benadering. Iemand kan door een emotionele beleving overmand zijn en zich daardoor geremd voelen. Dan bieden we uiteraard een luisterend oor als de tijd daarvoor rijp is. In eerste instantie is de sfeer bepalend: veiligheid, vertrouwen, warmte en een liefdevolle benadering zijn daarbij wel de kernbegrippen”.

Kringloopwinkel
Sommigen melden zich via de kringloopwinkel spontaan aan voor de dagbesteding. Anderen laten zich vergezellen van hun ouders of hulpverleners of weten via het WMO-zorgloket Zuidhorn de weg te vinden. In alle gevallen zullen Sandra en Carolien de helpende hand bieden op het terrein van regelgeving en financi?n.”Soms is overleg met een huisarts, psycholoog of psychiater nodig. Omdat de cli?nt bij ons voorop staat, zullen we alles met hem of haar doornemen. Geen actie zonder overleg”.
De dagdelen voor dagbesteding zijn er op woensdag, donderdag en vrijdag. De kringloopwinkel is daarnaast ook zaterdags open vanaf 10.00uur tot 13.00 uur voor ook de inbreng van artikelen. Dankbaarheid die uit hun werk voortvloeit, stimuleert hen op de ingeslagen weg door te gaan. Sandra Jacobs is voorheen ruim een kwart eeuw werkzaam geweest in de zorgsector. Ze is veertien jaar actief geweest op het terrein van psychiatrie en daarnaast een aantal jaren op gebied van onder meer moeilijk lerende kinderen met meervoudige beperkingen. Na het behalen van onder andere een diploma MDGO Activiteitenbegeleiding startte ze in 2009 een eigen onderneming vanuit Pieterzijl.

De samenwerking met en binnen de kringloopwinkel van Carolien van Diesen ervaart ze als plezierig. “Er is hier altijd wat te doen. Zo’n sfeer is gewoonweg uitdagend: voor jezelf en voor anderen”. Voor meer informatie: http://www.zorgbazaardekievit.nl

Bron: Westerkwartier