De Goede Vangst Niezijl volop in beweging

Op Koningsdag zal de jubilerende hengelsportvereniging ‘De Goede Vangst’ uit Niezijl acte de présence geven in het hart van Grijpskerk.

Met nieuwe polo’s met opdruk en een eveneens nieuwe vlag is de herkenbaarheid nog nooit zo groot geweest in de voorbije halve eeuw. “De polo’s en de eigen vlag hebben we sinds pakweg veertien dagen”, vertelde voorzitter John Schaaphok zaterdag tijdens een fleurig samenzijn in dorpshuis ’t Schanshuus in eigen dorp. Dit jaar tekent zich voor de vereniging in meerdere opzichten af als bijzonder. Zo vestigde Herman Kroese kortgeleden twee nieuwe verenigingsrecords. Hij ving de zwaarste brasem tot nu toe: vier kilo.

Daarnaast schreef hij het nieuwe gewichtrecord op zijn naam in een ochtendwedstrijd: 47 kilo. “Het water is ter plekke gelijk met tien centimeter gezakt”, voegde Schaaphok er gortdroog aan toe. De vis is na de vangst overigens terug gezet.
Receptie

De 50-jarige vereniging telt nu 139 volwassen leden en 64 jeugdleden tot veertien jaar. Ze zijn deels woonachtig in Niezijl, maar vanouds zonder meer uit de voormalige gemeente Grijpskerk. De meest veraf wonende (oud-)leden komen uit Wolvega, Eelde en Almelo. Tijdens een receptie kwam zaterdagmiddag ook burgemeester Bert Swart langs om het bestuur te feliciteren. Dit wordt geformeerd door John Schaaphok, secretaris Jolanda Luchtenberg, penningmeester Wouter Luchtenberg, algemeen adjunct Hielke van der Veen en jeugdcoördinator Henry de Boer.

Bijzonder ingenomen waren ze met een bloemstuk dat de gemeente via In den Glaezen Vaes aanleverde. Het duurde even voordat het kwartje viel. “Och heden! Er zijn hengeltjes in de bloem verwerkt: één, twee, drie”.
Oog voor detail

Oog voor detail streelde hen, want vissen gaat bij menigeen gepaard met fijn versneden humor. “Niemand vist in z’n eentje. We doen dat in groepjes van minimaal vier”. De sfeer van verbroedering hopen ze ook over te dragen op de jeugd. Zo zijn er plannen voor meerdere basisscholen groepsactiviteiten op te zetten.

Over de halve eeuw gerekend is ‘samen uit, samen thuis’ altijd het motto van de vereniging geweest en gelijkwaardigheid voor jong en oud het uitgangspunt. Om dit te onderlijnen werd er zaterdag al vanaf kwart over zeven een viswedstrijd georganiseerd waarbij voor elke deelnemer een hengel, tuigje, hengelsteunen en een portie maden klaar lagen. Een stoel, peilloodje, schepnet en paraplu moest elk zelfstandig regelen.
Totaalbeleving

“We wilden daarmee even terugkeren naar het eerste moment waarop iemand is gaan vissen”. Het Algemeen Kampioenschap bij deze jubileumwedstrijd kwam op naam van Tjerk Dijkstra. Anco de Boer mocht zich Gewicht Kampioen noemen en Harry Meijer, ooit het jongste lid, Aantal Kampioen. Meijer over de charme rond de hengelsport: “Het zijn de koeien die loeien, de meerkoeten die kwetteren of tetteren en de pendel of dobber die rustig loopt. Het is een totaalbeleving aan de waterkant: de natuur en vooral de heerlijke rust”.

’s Avonds werden er bij de feestavond als vervolg op de kleurrijke middag tal van herinneringen opgehaald. Rond de eenzame visser die pas laat ontdekte dat hij zijn hengel op de ijsbaan had uitgeworpen en de kenner die de made als aas wel eens afwisselde met een stukje frikandel. “Als ik goed bezig ben en iemand mij op de schouder klopt en vraagt naar mijn naam, dan moet ik gewoon even nadenken”, vertelde een van de oudere leden. “Zo boeiend kan de sport zijn. Het is af en toe topconcentratie”. Een ander: “Als de vangst maar goed is, dan weet jij je naam wel weer”.

Bron: Westerkwartier