CMV Excelsior komt met Holocaust muziekstuk

De verschrikkingen van de de Tweede Wereldoorlog mogen niet worden vergeten. Reden voor muziekvereniging Excelsior in Grijpskerk om een herdenkingsmuziekstuk te laten maken.

Het orkest werd bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 2013 wereldkampioen in de derde divisie. Excelsior debuteert in 2017 op dit concours in de tweede divisie.

Shoah

Om goed voor de dag te komen liet het de christelijke muziekvereniging onder leiding van dirigent Andries de Haan een muziekstuk maken op basis van de bekende documentaire Shoah van Claude Lanzmann over de vernietigingskampen in Polen. In de documentaire staat Simon Srebnik centraal die als Poolse jood de Holocaust overleefde.

De naam van het muziekstuk is Pamietamy (dat is Pools voor ‘Wij herinneren’ of ‘Wij zullen niet vergeten’). De bekende fanfarecomponist Rob Goorhuis maakte het stuk dat op 23 april 2017 in De Oosterpoort in Groningen in een middag- en avondvoorstelling in première gaat.

In het muziekstuk wordt tevens het verhaal verteld van de uit Grijpskerk afkomstige gemeenteveldwachter Dirk Boonstra (1893-1944) die weigerde gehoor te geven aan het bevel van de Duitse bezetter om zeven joden op te pakken in Grijpskerk en Niezijl voor transport naar Westerbork. Met tien collega’s bij de politie die zich solidair met hem betoonden, kwam Boonstra later in het Beierse werkkamp Hersbruk om.

Westerkwartier

De beide verhalen lenen zich om te worden doorverteld op scholen in het Westerkwartier. Kinderen in de bovenbouw wordt gevraagd de verhalen uit te werken in de vorm van een kunststuk. De mooiste stukken worden geëxposeerd in het Groninger Museum.

Verder wordt amateurkunstenaars gevraagd in woord, beeld en geluid uiting te geven aan de verhalen van Srebnik, Boonstra en een onbekende vluchteling die ook gebukt gaat onder oorlogsgeweld. Kunstencentrum Vrijdag in Groningen ondersteunt het project.

Stichting Beeldlijn gaat onder leiding van regisseur Anne van Slageren een tv-documentaire maken over de wijze waarop Excelsior in de vorm van dit ambitieuze muziek-, educatie- en kunstproject poogt oorlogsherinneringen levend te houden. Omrop Fryslân zendt de documentaire uit evenals mogelijke andere zenders.

Bron: DvhN

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk