Veertig jaren fierljeppen in Grijpskerk

Toen in de jaren 1973-1977 het 17 hectare groot recreatiepark “De Enk” in Grijpskerk werd aangelegd, was er plaats voor een fierljepaccommodatie. De eerste Grijpskerker fierljeppers vonden in 1997 onderdak bij de Vereniging voor Volksvermaken en namen onder die naam deel aan wedstrijden. De eerste officiële wedstrijd in Grijpskerk vond plaats op 19 augustus 1977, een bondwedstrijd. Spoedig daarna, op 13 september 1977, werd de fierljepvereniging “Grijpskerk en omstreken” opgericht tijdens een vergadering van Volksvermaken door onder meer Anna Piekstra (trainer) en Ello Sterenborg (bestuurder). Aansluiting vond plaats bij de Friese Ljeppers Bond. De eerste klassementswedstrijd in Grijpskerk werd gehouden op 21 juni 1978 met als verste afstand 15,59 meter. De wedstrijd trok 800 bezoekers en dat tijdens een WK-wedstrijd voetbal.

Al gauw bleek de Grijpskerker club talent in huis te hebben. Johan Oldewaris won meerdere wedstrijden en drong door tot de topljeppers. Pieter Hielema werd in 1986 Fries Kampioen (momenteel voorzitter van de Nederlandse Fierljep Bond). Arend Hofstee werd in 1990 Nederlands kampioen en Ben Helmholt kreeg bekendheid door de vele persoonlijke records die hij sprong en de titels, die hij behaalde. Drie jaren achtereen (1991-1993) werden bij de Friese Kampioenschappen twee van de vier titels door Grijpskerkers gewonnen.

Er werd veel aan promotie gedaan. Dat bleek toen S. Scheepsma, eigenaar van een toenmalige kledingzaak in Grijpskerk, in Amerika vertoefde. Hij wilde iets lezen over het WK-voetbal en kocht de krant “The Wall Street Journal”. Hij trof niets aan over het voetbal, maar wel een bladzijde over het fierljeppen in Grijpskerk in Grijpskerk. Staff Reporter Dana Milbank schreef o.a. “Drie maanden beoefent men in Grijpskerk deze prachtig sport en de rest van het jaar praat men erover”. Op 18 juni 1994 waren twee Amerikaanse verslaggevers in het park “De Enk” aanwezig.

Bij de dames kwamen Anja Agema (in 2005 tweede bij het NK) en de latere Grijpskerkse Antke van de Wal (9 Friese titels in de jaren negentig) sterk voor de dag.

Momenteel strijden Bas Tolboom en Niels Koetsier bij de senioren mee in de bovenste regionen. Het wordt nog spannend, wie aan het NK fierljeppen op zaterdag 27 augustus 2016 in Grijpskerk mogen meedoen.

De accommodatie is onderhoudsgevoelig. Vooral de vijver moet regelmatig worden gecontroleerd. Ooit werd er een koelkast uit gehaald! Regelmatig vonden grote opknapwerkzaamheden plaats. In 2002 werd de zaak geheel vernieuwd. De oude schansen werden vervangen. Toen in 2010 de damwand brak, waren er opnieuw problemen. In de jaren 2011-2012 vond weer een enorme renovatie plaats, waarna bestuursleden Bosgraaf en Van der Heide nieuwe schansen ontwierpen, die de aandacht trokken van fierljeppend Nederland. Dank zij uitstekende medewerking van het gemeentebestuur van Zuidhorn en geweldige sponsoren als het SNS-fonds, Rabobank en NAM heeft Grijpskerk met veel vrijwilligheid de zaakjes na veertig jaren prima op orde en kan men weer jaren als enige professionele Groninger fierljepvereniging vooruit.