Harrie is de zelfbenoemde poffertkoning van het land

Harrie Jager, van bakkerij de Jager in Grijpskerk, is volgens eigen zeggen dé poffertexpert van de provincie Groningen. De bakkerszoon begon als kleine jongen poffert – niet te verwarren met poffertjes – te maken voor een bejaardentehuis, waar al zijn trouwe fans hem op woensdag poffertdag met klapperende tanden opwachtten. Nu verkoopt hij er zo’n honderd per week.

Een vaste dag voor poffert vroeger kwam voornamelijk voort uit gemak. Mensen hadden de neiging om dagen te koppelen aan een activiteit. Zo had je ook maandag wasdag. En nog steeds is woensdag de dag dat er poffert gemaakt wordt in Bakkerij De Jager. Harrie eet het niet meer elke week, maar wel een keer per maand. Hij wijst met een grijns naar zijn “ik vind alles lekker”-buik.

Elke woensdag poffert eten zou voor kantoorbaanfiguren niet veel goeds betekenen. Het is een bom van vet, koolhydraten en suiker. Maar op het boerenland van Groningen gaf deze deegbal een stoot energie aan hardwerkende boeren. Het was tot honderd jaar geleden de quinoa van nu. Voedzaam en simpel.

De eerste keer dat ik poffert at, was met mijn zusjes bij mijn opa en oma in hun kleine appartementje. Ik was een jaar of vijf. Vol ongeduld zat ik aan tafel, want dat ding stond al een paar uur in een speciale pofferttrommel te stomen boven kokend water. Mijn oma tilde de ketelvorm langzaam op, als een vrouw die een strakke jurk uitdoet en haar sproetjes van rozijnen laat zien, en er steeg een aardse, zoete geur op. Soms eet je ergens teveel van en krijg je buikpijn. Ik denk dat ik na die poffert vier dagen niet kon lopen. Sindsdien ben ik voorzichtiger.

Ik ging op een maandagmiddag op bezoek bij Harrie en zijn vrouw Bea in Grijpskerk. Speciaal voor mij bakte Harrie zijn pofferts een keer op maandag in plaats van woensdag. Sneller dan ik kan volgen mengt hij bloem met gist, melk, boter (voor de houdbaarheid), krenten, rozijnen en citroen (een extraatje) in een enorme mixer. Alsof hij in zijn armen een ingebouwde weegschaal heeft, meet hij stukken deeg af in zijn grote handen en vult de ingevette tulbandvormen. De oven doet de rest. Door de hoeveelheid is de traditionele manier, au bain marie, niet haalbaar. Zijn speciale oven besproeit de tulbandvormen elke paar minuten met water, want “het moet klef spul worden”.

Bea staat meestal in de winkel. Komen er vooral oude mensen een poffert kopen? ”Eigenlijk hoort poffert wel bij ouder worden, maar wij maken het weer hip,” zegt Harrie. Ze organiseren workshops en ze verkopen een cadeaupakket en een doe-het-zelf-pakket. “Zo betrek je ook de jongeren.”

Harrie is geboren in de bakkerij. Letterlijk: op de vloer in de ruimte waar we aan de keukentafel zitten met een kop filterkoffie en een roze koek. Hij laat hij me een eeuwenoud receptenboekje en een familiefotoalbum zien. Mijn favoriet is een foto waarop te zien is hoe zijn opa met een sigaret in de mond deeg kneedt. Ik vraag hem hoe hij expert op het gebied van pofferts is geworden. Het begon met de pofferts voor het lokale bejaardentehuis, later werd het een marketingstrategie.

Giel Beelen at poffert in zijn programma. En na een uitzending van TV Noord over De Jager steeg de verkoop van vijftig à honderd per week naar tussen de drie- en vierhonderd. Tegenwoordig ligt het rond de honderd. Maar wat is het nou eigenlijk? Het is geen cake, maar ook geen brood. Uiteindelijk smaakt het naar een soort oliebol met krenten. De donkerbruine basterdsuiker strooi je over een plak warme, beboterde poffert voordat je het opeet. Het is een klassiek wintergerecht dat je gewoon een keer moet proberen.

Maar als je nu denkt, ach, het is augustus en ik lust best een stukje poffert, dan is hier het recept:

Ingrediënten:

500 gr. zelfrijzend bakmeel
500 ml melk
3 eieren
snufje zout
gewelde rozijnen en krenten, zoveel als je wil

Bereiden:

Vet de pofferttrommel in met boter en paneermeel. Meng het bakmeel, het zout en de eieren met een pollepel en voeg de melk toe (het moet een stevig deeg worden). Stop het deeg in de trommel met deksel erop en doe hem in een pan gevuld met kokend water tot ie net niet onder staat. Na twee uur is de poffert klaar en eet je ‘m met dikke laag gesmolten room.

Bron: Munchies

Vandaag in Grijpskerk

  • Geen activiteiten bekend

Binnenkort in Grijpskerk