Sportgrootheden maken zich op voor hun laatste NK Fierljeppen

Afgelopen weekend vormde de ‘Grijpskerk-Arena’ traditiegetrouw het strijdtoneel van de laatste competitiewedstrijd van het fierljepseizoen. Met het NK op komst, aanstaande zaterdag op dezelfde schansen in Grijpskerk, was het de favorieten alles aan gelegen om een goede afstand te noteren. Oane Galama lijkt met de beste papieren aan het NK te beginnen. Met een afstand van 20,67 meter pakte hij de dagtitel en ontving hiermee uit handen van wethouder Fred Stol de Ello Sterenborg Bokaal. Eerder dit seizoen kondigde Oane Galama aan het fierljeppen (voorlopig) vaarwel te zeggen. Samen met Bart Helmholt, zesvoudig Nederlands kampioen en houder van het Nederlands record, springt hij aanstaande zaterdag zijn laatste NK. Beide heren, grootheden in de sport, hopen in de Grijpskerk-Arena hun laatste huzarenstukje neer te zetten.

Twee Grijpskerker ljeppers in actie tijdens NK
Om het NK op hun naam te zetten, moeten de heren van goede huize komen. De concurrentie komt onder andere uit Woerden, Jacco de Groot nam vorig jaar de titel mee naar huis. Ook Nard Brandsma uit it Heideskip behoort tot de topfavorieten, hij schreef afgelopen weekend het jaarklassement op zijn naam. Voor het eerst sinds jaren levert Fierljepvereniging Grijpskerk twee kandidaten af voor de titelstrijd. Niels Koetsier en Bas Tolboom noteerden afgelopen weekend nog de respectievelijk vijfde en zevende afstand en beginnen hiermee vol vertrouwen aan het slotstuk van het seizoen.

Favorieten kweken vertrouwen
Tijdens het kampioenschap draait het niet alleen om de senioren uitkomend in de topklasse. De beste jongens en meisjes evenals de beste mannelijke junioren en dames strijden in hun categorie om de nationale titel. Marrit van der Wal noteerde afgelopen weekend met haar 14,78 meter de winnende afstand, won bovendien het klassement en lijkt dus de gedoodverfde favoriet voor de Nederlandse titel. Bij de meisjes beschikt Siegrid Bokma over de beste papieren, Wietse Nauta bij de jongens en Freark Kramer bij de junioren. Zij noteerden alle drie de verste afstand in hun klasse en kweekten hiermee vertrouwen voor de Nederlandse titelstrijd.

Fierljepvereniging Grijpskerk tekent voor organisatie
De organisatie van het middag- én avondprogramma is in handen van Fierljepvereniging Grijpskerk. Na de laatste sprong speelt coverband Switch in de tent. Jaarlijks brengt het NK duizenden liefhebbers op de been.

NK Fierljeppen
Zaterdag 27 augustus 2016