“De belevenis van een Smalrug”

Al lopend door het dorp kom ik een geluidswagen tegen, met aankondiging van het NK Fierljeppen. Even sta ik stil en kijk ik naar de wagen, ik herken de omroeper, daarna tover ik een glimlach op mijn gezicht. Hoe lang is het wel niet geleden dat ik zoiets door het dorp zag gaan. Nostalgie ten top. Onderweg kijk ik weer op mijn telefoon en lees twitter berichten. Ik lees een bericht van iemand uit het Westen die net als ik onderweg is naar het NK. Ze staan voor de brug bij Gaarkeuken te wachten en zijn verbaasd over deze naam. Daarna nog 2km en we zijn er, na een verre reis. Ik frons mijn wenkbrauwen en zeg zachtjes: “Och ja Westerlingen denken dat we op de Noordpool wonen”, die zijn die afstanden natuurlijk niet gewent. Dag later lees ik zelfs een krant artikel uit Utrecht…”NK in het Friese Grijpskerk….” Zucht!

Trots tover ik mijn donateurpas, dat zorgt voor gratis entree. De heer Sterenborg staat bij de ingang, gehuld in sponsorkleding van een uitzendbureau, meteen zie ik alle vrijwilligers als bezig bijen druk aan het werk om alles gesmeerd te laten verlopen, meer dan een week zijn er weer veel vrijwilligers uit Grijpskerk heen en weer om alles tot in de puntjes te regelen en als ik het als Smalrug aanzie, dan weet ik meteen bij de eerste minuut zeker, dit gaat niet meer fout.

Ik krijg een prachtig boekje mee, ik lees meteen het voorwoord van Ello en ik ontvang een lekkere appel. Terwijl Ons Ideaal het Wilhelmus inzet, kijk ik voorzichtig rond en geniet van de vele toeschouwers. Grijpskerk laat weer eens zien dat ze heel goed evenementen kan organiseren. Ik neem plaats op een bankje, fel in de zon. Een irritante wesp vliegt voor mij, meteen pak in het boekje die ik net bij de kassa had ontvangen. Ik sla de wesp hardhandig neer. De wesp valt dizzy op de grond en ik geef hem nog een trap na en zeg: “Zo dat was een slag van Ello op die gele kop”.

Dan de wedstrijd. Ik ken de deelnemers niet, wat mij meteen opviel was dat er veel scheef werd gesprongen, kennelijk was de wind erg sterk boven in de polsstok. Pas op het einde werden de sprongen beter. Het maakte mij allemaal niets uit hoe er werd gesprongen het was zoals de commentator zei. “Of je nu goud wint met 18meter of 17meter, jaren later zijn ze de afstanden vergeten en telt alleen nog maar het goud/zilver of brons. Ik spreek nog een oud Fierljepper uit het verleden. Het brengt herinneringen naar boven, herinneringen toen ik als klein jochie ook al eens bij een kampioenschap aanwezig was. Toen was er in mijn beleving meer media aandacht. Nu was er ook media aandacht, ik hoorde zelfs dat er journalisten uit Israel aanwezig was en wie waren er niet…. TV Noord!!! Niet belangrijk genoeg? Opvallend dat deze omroep minder aandacht heeft voor het Westernkwartier. Straks na de herindeling maar een eigen TV Westerkwartier oprichten??? Omroep Fryslan was er uiteraard wel bij. Wat mij toen ook opviel dat de Friese vlag ontbrak, toen ik hoorde waarom, moest ik stiekem een beetje lachen, de paal moest ruimte maken voor de commentatoren. Burgemeester Swart was ook aanwezig om de prijzen uit te reiken aan de kampioenen. Excelsior speelde voor hen het Wilhelmus en daarna begon de band Switch in de tent te spelen. Met mijn verbranden hoofd keerde ik tevreden terug naar huis.

De dag was nog niet voorbij want er wachtte alweer een leuk evenement. Kampvuur van de kindervakantie spelweek.
Tradities zijn er om te worden doorbroken….ja echt niet. Al jarenlang organiseren jeugd een kindervakantie spelweek en traditioneel wordt deze afgesloten met een kampvuur op het parkeerterrein van “de Enk”.
De kinderen mogen het 1 voor 1 met hun fakkels aansteken, waarna het feest kan beginnen. De kinderen dansen en springen er lustig op los. Het is ook een genot om naar Taco te luisteren, wat praat hij de boel makkelijk en goed aan elkaar. Met dorpelingen praat je over deze succesvolle dag. Een dag waarin Grijpskerk weer eens laat zien hoe goed we kunnen organiseren
Organisatie Fierljeppers en kindervakantie spelweek, bedankt voor jullie inzet…Deze Smalrug kan er weer tegenaan. Met een tevreden gevoel ren ik naar huis en kom ik door onweer en hevig regenval kleddernat thuis. In de keuken drup ik na en zeg: “Ik probeerde ook te fierljeppen maar dat lukte niet”.